h

Blog Mick van Son

28 september 2014

Boekbespreking ‘De risicomijdende samenleving’ door Taco van Hoek

Taco van Hoek was tot in 2006 onderdirecteur van het Centraal Plan Bureau (CPB), daarna werd hij directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Al op de eerste pagina maakt hij een statement dat nieuwsgierig maakt naar de rest van het boek: ‘Als Nederland via ander (woningmarkt)beleid er alleen al in geslaagd was om tijdens de crisis de economische groei van België te evenaren, dan was het nationale inkomen in ons land 25 miljard euro hoger geweest dan het nu is’.

Lees verder
14 september 2014

Rutte op zijn retour

Op 17 juli vond de ramp met de MH 17 plaats. Helaas geldt ook voor deze calamiteit ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’. Door het optreden van Rutte steeg zijn partij van 23 naar 30 zetels in de peilingen. Dat heet in het jargon een premierbonus. De spindokters van de VVD doen hun uiterste best om deze wrange bonus te behouden, maar dat is ijdele hoop, want de VVD is al weer op de terugweg en staat nu op 28 zetels.

Lees verder
21 augustus 2014

Het verkiezingscircus

Het verkiezingscircus gaat weer beginnen. Volgend jaar zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten (PS). Op zich niet zo belangrijk voor de huidige regering, ware het niet dat de PS vervolgens de Eerste Kamer kiest. Die verkiezingen gaan letterlijk over het voortbestaan van Rutte II.

Lees verder
17 augustus 2014

Chantage met hoge medicijnprijs

'Farma chanteert maatschappij met dure medicijnen’, kopt het Financieel Dagblad van 16 augustus 2014. Dit naar aanleiding van een publicatie in het tijdschrift Forbes, waarin de econoom Thomas Philipson en oud-bestuurder van de FDA (The Food and Drug Administration van de Amerikaanse overheid) Andrew von Eschenbach stellen dat mensen voor peperdure medicijnen maar een lening moeten afsluiten. Ze hebben er tenslotte hun hele leven profijt van, net als van een huis waar je toch ook een hypotheek voor afsluit. Verder schrijven ze dat als een besmettelijke ziekte kan worden teruggedrongen via een duur medicijn de mensen die daardoor niet worden besmet, financieel maar moeten bijdragen. Als voorbeeld wordt een medicijn tegen Hepatitis C genoemd dat 1.000 dollar per pil kost; de hele kuur komt op een bedrag van 85.000 dollar.

Lees verder
15 augustus 2014

De winst van Achmea

De grootste verzekeraar van Nederland, Achmea, ziet zich geplaatst voor enkele tegenvallers. Zo moesten zij besluiten 143 miljoen euro aan goodwill af te schrijven op hun Russische dochter Oranta en het pensioenbedrijf Syntrus. De premie-inkomsten in Turkije, waar zij ook actief zijn, daalden met 27% en in Griekenland heeft het bedrijf last van de tegenvallende economie. Eerder haalde de verzekeraar al een zeperd in Polen.

Lees verder
12 augustus 2014

Geld, Macht en Aanzien… en Oorlog

Terwijl het nieuws over de verschrikkingen in Palestina, Koerdistan, Syrië, Irak en Ukraine om mij heen galmt, lees ik de laatste bladzijden in het boek Capital, In The Twenty-First Century. In dat boek beschrijf Thomas Piketty aan de hand van de recente geschiedenis de oorzaken en voor een deel ook de gevolgen en gevaren van economische ongelijkheid.

Lees verder
29 juli 2014

Standard & Poor's

De huizenprijzen in Nederland zullen met zekerheid tot en met 2016 blijven stijgen. In 2014 en 2015 met 2% en in 2016 zelfs met 2,5%. Deze mededeling komt uit de glazen bol van de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Het zou kunnen dat S&P een beetje gelijk krijgt, maar er zit ook een groot risico aan wat zij menen te weten.

Lees verder
27 juni 2014

Vakantie

De VVD komt met het voorstel dat mensen in de bijstand pas veertien dagen op vakantie mogen nadat ze een half jaar gesolliciteerd hebben- of een maand nadat ze één jaar naar een baan hebben gezocht.

Lees verder

U bent hier