h

De winst van Achmea

15 augustus 2014

De winst van Achmea

De grootste verzekeraar van Nederland, Achmea, ziet zich geplaatst voor enkele tegenvallers. Zo moesten zij besluiten 143 miljoen euro aan goodwill af te schrijven op hun Russische dochter Oranta en het pensioenbedrijf Syntrus. De premie-inkomsten in Turkije, waar zij ook actief zijn, daalden met 27% en in Griekenland heeft het bedrijf last van de tegenvallende economie. Eerder haalde de verzekeraar al een zeperd in Polen.

Moeten we ons zorgen gaan maken om Achmea? Nee hoor, vorig jaar maakte de afdeling zorgverzekeringen in Nederland een winst van 453 miljoen euro. Gezamenlijk maakten de zorgverzekeraars in 2013 een winst van 1,4 miljard!

De winsten van de zorgverzekeraars verdwijnen de afgelopen jaren in een potje, waarin nu al ruim 4 miljard euro in zit. De minister heeft namelijk besloten dat de verzekeraars 11% van hun jaarlijkse budget als buffer moeten aanhouden. De realiteit is dat deze verzekeraars nu al 20 tot 25% aan buffers hebben opgepot. Dat is dus ruim meer dan de eis van de overheid.

De zorgverzekeraars beweren dat ze wat de zorgverzekeringen betreft geen winst zullen maken. Het geld dat binnenkomt van de ons, de premiebetaler, blijft ook voor de zorgverzekering beschikbaar. Het probleem is echter dat die uitspraak moeilijk te verifiëren is.

Het (ons) geld uit het bufferpotje wordt namelijk belegd. Bij een gemiddelde opbrengst van 5% levert dat al gauw zo’n 40 miljoen euro per jaar op. Waar gaat dat geld naar toe? De avonturen van Achmea in Rusland, Polen, Slowakije, Griekenland en Turkije leveren per saldo verlies op. Betalen wij als Nederlandse verzekerden hieraan mee via onze premie? Ieder jaar in November krijgen we te maken met grote reclamecampagnes van de zorgverzekeraars om ons over te halen over te stappen naar een andere verzekeraar. Deze actie kost ruim 80 miljoen euro. Dat wordt door ons betaald via onze premie! De topbestuurders van de 8 bekendste verzekeraars verdienen samen 3 miljoen euro per jaar. Daaronder hangen bij de verschillende verzekeraars nog minstens 100 veelverdieners á ca. 120.000 per jaar; samen goed voor nog eens goed voor 12 miljoen euro. Geen wonder dat we per verzekerde 350 euro per jaar eigen risico moeten dragen! En dan de meest schimmige kosten: hoeveel gaat er op aan reisjes, onkostenvergoedingen, auto’s, gebouwen, etc.?

Er zijn in totaal 39 zorgverzekeraars, sommige gelieerd aan een grote verzekeraar andere zijn zelfstandig. Al die clubjes hebben directeuren, personeel, kantoren en andere kosten. Is dat nu werkelijk nodig in een klein landje als Nederland?

Wij worden door de staat verplicht steeds maar meer premie te betalen aan de verzekeraars voor een pakket dat steeds verder uitgekleed wordt. Mogen we dan als burgers van een democratisch land dan onderhand ook eens weten waar al dat geld van ons heen gaat? Alleen al met de buffers die de verzekeraars hebben aangelegd zou een door de staat geleide zorgverzekering twee-derde van de huidige bezuiniging van 6 miljard kunnen schrappen.

Mick van Son
15 augustus 2014  

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier