h

Over SP Eindhoven

De SP-afdeling in Eindhoven bestaat sinds 1972. In 1974 nam de SP voor het eerst in tien plaatsen deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, waaronder Eindhoven. De partij behaalde vijf zetels: twee in Nijmegen en drie in Oss. In 1990 behaalden we voor het eerst een zetel in de Eindhovense gemeenteraad. In 1998 werden dat er in één klap vier. In 2002 verloren we een zetel, voornamelijk door de landelijke Leefbaarhype.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 behaalde de SP zes van de 45 zetels in de Eindhovense raad en was daarmee de derde partij. Samen met de PvdA en het CDA vormden we de coalitie en had Eindhoven een SP-wethouder: Hans-Martin Don, met in zijn portefeuille onder andere Sociale Zaken. In 2010 verloor de partij twee zetels bij de raadsverkiezingen. Het bracht ons helaas geen plaats in de coalitie.

In de gemeente Eindhoven zijn momenteel zo’n 850 mensen lid van de SP. Hiermee hebben we in onze stad het grootste ledenaantal van alle politieke partijen. Dit tekent de enorme groei die de partij ook lokaal heeft doormaakt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 hadden we nog zo’n 500 leden. In de omliggende plaatsen Bergeijk, Best, Bladel, Son en Breugel, Eersel, Reusel-De Mierden, Valkenswaart, Veldhoven en Waalre hebben we ongeveer 450 leden.

U bent hier