h

Standard & Poor's

29 juli 2014

Standard & Poor's

De huizenprijzen in Nederland zullen met zekerheid tot en met 2016 blijven stijgen. In 2014 en 2015 met 2% en in 2016 zelfs met 2,5%. Deze mededeling komt uit de glazen bol van de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Het zou kunnen dat S&P een beetje gelijk krijgt, maar er zit ook een groot risico aan wat zij menen te weten.

In de US werden vóór de crisis zogenaamde NINJA- hypotheken verkocht. NINJA staat voor no income, no jobs, no assets. Ofwel banken boden hypotheken aan mensen aan die geen inkomen hadden, geen werk en geen bezittingen. Geen wonder dat deze mensen in de financiële problemen kwamen. Geen probleem, dachten de banken. We mixen de slechte hypotheken met goede hypotheken en bieden deze per portie aan aan beleggers. De bekende verkopers van beleggingsproducten kregen hoge bonussen voor de verkoop van dit product.

Waren de beleggers zo dom om aandelen in deze rommelhypoteken aan te schaffen? Ja, want Standard & Poor’s gaf deze slechte obligaties de hoogste waardering, namelijk AAA, triple A dus. In de financiële wereld geldt dat als een oersterke aanbeveling om te beleggen. Toen in 2008 de rentes stegen en de arme mensen in de USA hun hypotheek niet meer konden betalen spatten deze zeepbel-obligaties uit elkaar. Gevolg: een wereldwijde krediet-crisis.

We kunnen dus stellen dat Standard & Poor’s aan het begin van de huidige crisis stond. Nu nemen deze lui ook onze Nederlandse economie de maat. Het wordt tijd dat we ons met dit soort lui niet meer inlaten en zelf een onafhankelijke kredietbeoordelaar in het leven roepen.

Mick van Son 29 juli 2014

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier