h

Campagne Tweede Kamerverkiezingen 2012

13 september 2012

SP-Verkiezingsuitslag: Gelijk Spel of Winst?

Toen de definitieve prognose-uitslag bekend werd was het enige tijd stil omdat niemand dit resultaat zag aankomen. De SP bleef landelijk steken op 15 zetels terwijl de peilingen van de dag ervoor nog 20 zetels aangaven. Het resultaat is uiteindelijk hetzelfde als de uitslag in 2010, dus gelijk spel.

Lees verder
12 september 2012

SP Veldhoven toont maximale inzet

Bezijden de voor de hand liggende woordgrap is maximaal relatief. Met een harde kern van slechts vier personen is er de laatste weken hard gewerkt om de SP zichtbaar te maken onder de Veldhovense gemeenschap.

Lees verder
11 september 2012

Voor alle zekerheid NU SP

Mensen op de markt zijn het gooien met modder in de debatten gelukkig ook zat en blijven toch SP stemmen. Zo merkten we vandaag op de dinsdagmarkt.

Lees verder
11 september 2012

Stem strategisch, stem SP

Met nog maar een dag te gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen twijfelen heel veel kiezers tussen een stem op de PvdA of op de SP. Tussen links en linkser. Niet een eenvoudige keuze. En sommige kiezers vinden 'linkser' wel heel links. Al deze kiezers zou ik graag het volgende willen meegeven.

Lees verder
11 september 2012

Tweede Kamerverkiezingen (VI): Meer invloed met partijlidmaatschap

Volgens het Documentatiecentrum voor Nederlandse Politieke Partijen van de Universiteit van Groningen, zijn zo'n 311.000 mensen lid van een politieke partij. Dat is nog geen 2.5 procent van het stemgerechtigde deel (12.5 miljoen) van de Nederlandse bevolking. Als we aannemen dat alle partijleden de stemgerechtigde leeftijd hebben komt dit percentage overeen met het aantal stemmen voor nog geen vier van de 150 raadszetels. De andere 146 zetels worden dus gedragen door mensen die helemaal geen lid zijn van een politieke partij. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 bedroeg het aantal benodigde stemmen voor een zetel (kiesdrempel) 62.773 stemmen. In 2010 had de SP ruim ruim 46.000 leden. Dit was nog niet eens voldoende voor één enkele Kamerzetel. Alleen het CDA kon destijds één zetel claimen op grond van het aantal partijleden (ruim 67.000).

Lees verder
10 september 2012

Tweede Kamerverkiezingen (V): De coalitie, water bij de wijn

In de praktijk is de partij die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen het grootste aantal zetels weet te behalen de 'winnaar van de verkiezingen' en de enige die zeker is van deelname aan het kabinet. Behalve als er geen samenwerking (coalitie) met andere partijen mogelijk blijkt. Sinds de invoering van de huidige kiessysteem (evenredige vertegenwoordiging, ingevoerd 1917) is er geen enkele partij geweest die bij de Tweede Kamerverkiezingen de absolute meerderheid (76 van de 150 zetels) in de Tweede kamer wist te veroveren.

Lees verder
9 september 2012

Campagne in de stad

Zaterdag 8 september 2012 heeft de Eindhovense SP in de stad campagne gevoerd. Bepakt met zakken sponzen, tassen lolly’s en handenvol folders trokken we het centrum van Eindhoven in om mensen ervan te overtuigen dat de SP de partij is die Nederland beter en socialer gaat maken.

Lees verder
9 september 2012

Tweede Kamerverkiezingen (IV): Uw voorkeurstem telt ook

De kandidatenlijst en de rangschikking van de kandidaten wordt door de algemene ledenvergadering van de partij vastgesteld[1]. Met deze rangschikking is vastgelegd wie er het eerste in Tweede Kamer terechtkomt. Het is echter ook mogelijk om met voorkeursstemmen in de Kamer te komen. Dat gaat echter niet zomaar.

Lees verder
8 september 2012

Tweede Kamerverkiezingen (III): Niet stemmen is instemmen

In Nederland is stemmen een recht en niet een plicht, zoals bijvoorbeeld in België. Het is echter een illusie te denken dat u zich aan de verkiezingen kunt onttrekken door niet of blanco te stemmen. In dat geval stemt u in met de zetelverdeling die tot stand is gekomen door de keuzes van mensen die wél hebben gekozen.

Lees verder
7 september 2012

Tweede Kamerverkiezingen (II): Telt uw stem?

U heeft zich ongetwijfeld wel eens afgevraagd wat de invloed van uw ene stem is bij de Tweede Kamerverkiezingen. U bent tenslotte maar één van de grofweg ruim 12,5 miljoen Nederlandse stemgerechtigden. Ziet u uw stem nog ergens terug?

Lees verder

Pagina's

U bent hier