h

Stem strategisch, stem SP

11 september 2012

Stem strategisch, stem SP

Met nog maar een dag te gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen twijfelen heel veel kiezers tussen een stem op de PvdA of op de SP. Tussen links en linkser. Niet een eenvoudige keuze. En sommige kiezers vinden 'linkser' wel heel links. Al deze kiezers zou ik graag het volgende willen meegeven.

In het politieke spectrum heeft de PvdA aan haar linkerzijde de SP en aan haar rechterzijde de VVD. De SP zal voor een linkse regering met de PvdA samen moeten werken. De PvdA heel een wat ruimere keuze en kan kiezen uit de SP – wat meer naar links leunen - of de VVD - meer naar rechts leunen. In een coalitie werk je samen, maar je wilt je ook nog kunnen profileren. Voor de PvdA is het aantrekkelijker om het linkse geweten te zijn van de VVD dan van een nog linksere SP het verwijt te krijgen dat ze niet links genoeg zijn.

Volgens de meest recente peilingen van Ipsos Synovate (8 september) staan PvdA en VVD beiden op 35 zetels. Dat is 6 zetels verwijderd van een nipte meerderheid in de Tweede Kamer (76 zetels). Mocht de PvdA de grootste worden (bijvoorbeeld met 35 zetels tegen 34 voor de VVD) is een coalitie met de VVD, aangevuld met bijvoorbeeld D66, een voor de hand liggende keuze. Deze zogenaamde 'Paarse' coalitie is een eerder beproefde coalitie.

Een saillant detail is dat onder deze PvdA/VVD/D66 coalitie, in de jaren 90, de marktwerking in een stroomversnelling kwam (https://sp.nl/nieuws/tribune/9911/allesweg.stm). Zo werd de Ziektewet geprivatiseerd. Eén van de speerpunten van de PvdA in de huidige campagne is het afschaffen van de marktwerking in de zorg.

Bij een stem op de PvdA kunt u er dus zomaar de VVD erbij krijgen. De vraag is wat er dan nog van de sociale voornemens van de PvdA kan worden gerealiseerd. Bij een stem op de SP krijg u de PvdA erbij, want wij kiezen voor samen over links.

Wilt u er op gokken dat het een links kabinet wordt of wilt u er op stemmen (www.kiezenofgokken.nl)?

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

U bent hier