Tweede Kamerverkiezingen (III): Niet stemmen is instemmen
Tweede Kamerverkiezingen (III): Niet stemmen is instemmen
In Nederland is stemmen een recht en niet een plicht, zoals bijvoorbeeld in België. Het is echter een illusie te denken dat u zich aan de verkiezingen kunt onttrekken door niet of blanco te stemmen. In dat geval stemt u in met de zetelverdeling die tot stand is gekomen door de keuzes van mensen die wél hebben gekozen.
In totaal dingen er op 12 september maar liefst 21 partijen meer naar de 150 Tweede Kamerzetels. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2010 bracht 75,4 procent van de Nederlanders hun stem uit. Een kleine 25% van de mensen bracht hun stem niet uit.
Uw blanco, dan wel niet uitgebrachte, stem wordt over de 21 partijen verdeeld naar ratio van het aantal stemmen dat bij de verkiezingen op de partijen is uitgebracht. Zo gaat uw stem voor het grootste deel naar de winnaar van de verkiezingen maar ook naar de VVD, PPV en naar de Piratenpartij.
Als u blanco of niet stemt, stemt u in met de uitslag van de verkiezingen die door de andere wordt bepaald. U heeft helemaal niets meer in de pap te brokkelen en diegene die wél gaat stemmen krijgt meer invloed[1].
Wat u ook doet, doe het bewust en met overtuiging.
Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven
[1] Zie ook Tweede Kamerverkiezingen (II): Telt uw stem?
Dit artikel maakt deel uit van een zesluik rond de Tweede Kamerverkiezingen. Morgen deel vier: "Uw voorkeurstem telt ook"
Reacties