h

Fraudemonitor 2013

3 januari 2014

Fraudemonitor 2013

Sinds augustus houd ik een soort fraudemonitor bij op deze site. Daarbij is geprobeerd alleen de fraudes en malversaties op te sommen die direct of indirect de Nederlander in de portemonnee treffen.

Moreel gezien vind ik het woord fraude op zijn plaats. Juridisch gezien gaat het behalve over fraude ook over belastingen die grote bedrijven niet hoeven te betalen, terwijl kleinere bedrijven dat wel moeten, belastingontwijking of door onethische methoden waardoor de burgers worden benadeeld.

De monitor zal zeker niet volledig zijn, om de simpele reden dat fraude meestal in het geniep gebeurt en daarom eerst moet worden ontdekt voordat ik deze kan registreren. Dit is tevens de reden waarom de fraudes noodzakelijkerwijs altijd over het verleden gaan.

Een probleem dat zich regelmatig voordoet is dat de schade voor de belastingbetaler niet exact te berekenen is. Daarom moest ik mij vaak baseren op schattingen van verschillende organisaties, zoals het OM, de belastingdienst of de meer betrouwbare media.

Soms wordt het bedrag aangeduid als ergens tussen zoveel en zoveel miljoen of met ‘circa’. Hier ben ik altijd aan de voorzichtige kant gaan zitten bij het optellen van totalen.

Dan wordt de lezer nog een aantal keer geconfronteerd met ‘geld over de balk’ in Europese context. Of zelfs Amerikaanse context. Dat heb ik alleen maar gedaan als er sprake was bijvoorbeeld buitenlandse dochters van Nederlandse bedrijven of van belastingconstructies die via een buitenland liepen.

Graag wil ik mijn actie van maandelijkse fraudecijfers nog toelichten.

Met regelmaat las ik de media over fraudezaken, waarbij ik mij afvroeg over hoeveel geld het in totaal zou gaan. Daarom nam ik ze op in een lijst en deed wat extra moeite om er in de media naar te zoeken. Niet zo heel erg veel moeite, waardoor ik ongetwijfeld zaken heb gemist. Vooral kleinere zaken.

Een ander zaak is dat de regering hard bezig is de burgers helemaal uit te persen, waarbij vooral de armste mensen de dupe worden. De vraag was: is dat nu allemaal wel nodig? Gaat er niet een heleboel geld verloren aan graaien door grote bedrijven en banken (overigens, exorbitante bonussen in het bedrijfsleven en bij de (semi)overheid zijn amper meegenomen) Ook de ‘gewone’ criminaliteit is niet meegenomen, zoals drugshandel, mensenhandel enz.

Het antwoord op deze vraag heeft mij danig gechoqueerd. Ten eerste levert het totaal over de laatste 5 maanden van 2013 zo’n enorm bedrag op dat ik mij rotschrok. Zelfs als ik mijn conservatieve en onvolledige totaalbedrag nog eens door twee deel heb ik de financiële problemen van Nederland meer dan opgelost.

Een tweede effect van de optelsom is de conclusie dat veel fraude is terug te voeren op ondoordachte privatisering en op wetgeving die het voor ‘de markt’ mogelijk maakt, zelfs bijna onvermijdelijk maakt, om onethisch te handelen. De neoliberale ‘vrije markt’ op zijn smalst, of misschien beter gezegd, op z’n breedst.

Geen wonder dat deze regering van een der rijkste landen ter wereld  geld tekort komt.

En dan nu de getallen!

Augustus 2013 10.253.350.000,-
September 2013 33.321.885.000,-
Oktober 2013 2.666.816.000
November 2013 431.890.000
December 2013 97.470.410.200
Totaal 144.135.351.200

Mocht er ooit iemand aan mij vragen hoe de SP denkt zijn verkiezingsprogramma te financieren, dan heb ik het probleem hiermee wel opgelost!

Mick van Son

Reactie toevoegen

U bent hier