h

Fraude balans November

3 december 2013

Fraude balans November

Graaien is in; belasting betalen is uit! VVD en PvdA bezuinigen zich suf. Is dat wel nodig? Als we het gefraudeer en ‘ontwijken’ van belasting tegen weten te gaan levert dat aanzienlijke bedragen op.

Vandaar een balans om een idee te krijgen. Het gaat hier alleen om zaken die aan het licht zijn gekomen en zich afspelen in de (semi)publieke sector. De opsomming is zeker niet compleet!

Balans  november  2013

1 nov.
Een uitzendbureau dat onder meer KLM en andere bedrijven op Schiphol als klant heeft, blijkt systematisch de arbeidsvoorwaarden te schenden van zijn Oost-Europese uitzendkrachten. Niet alleen krijgen die te weinig betaald en werken ze te lang, ook betalen ze veel geld voor een illegale slaapplek.

Dat blijkt uit onderzoek van Trouw. Het bedrijf, Werk & Ik, stond goed bekend. Vorig jaar dong het mee naar de Amsterdamse Ondernemersprijs 2012, waar het reikte tot de finale. De jury roemde het bedrijf omdat het erin slaagde in een krimpende uitzendmarkt dankzij creatieve oplossingen toch winstgevend te zijn. Het bestaat sinds 2009, heeft een jaaromzet van zo'n 12 miljoen euro en zet jaarlijks 1200 mensen aan het werk, onder wie tachtig tot honderd Tsjechen.

Het onderzoek leert dat het bedrijf geen loonstrookjes verstrekt, wat wettelijk verplicht is. Het betaalt geregeld een te laag uurloon en blijkt in de onderzochte gevallen vakantiegeld niet te hebben uitgekeerd. Dat kan een uitzendkracht honderden euro's per seizoen schelen.

Daarnaast brengt het bedrijf hoge kosten in rekening. Voor een bed in een garage die niet bestemd is voor bewoning, houdt Werk & Ik 2,50 euro per gewerkt uur in. Daardoor kost het huren van een bed al gauw 150 euro per week.

Bij de inval hebben twee inspecteurs van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid de aanwezige uitzendkrachten ondervraagd. De rapportage van de gemeente rept van 'uitbuiting'.

Volgens de bond CNV Vakmensen zijn de misstanden symptomatisch voor de uitzendbranche. Werk & Ik heeft het certificaat van de Stichting Normering Arbeid (SNA), die moet toezien op juiste minimale loonbetalingen en te hoge inhoudingen voorkomen. (Bron: Trouw)

Bedrag: Uit bovenstaand artikel blijkt dat hier sprake is van het bekende topje van de ijsberg. Behalve dat buitenlandse werknemers gedupeerd worden, veroorzaken dit soort praktijken indirect ook werkeloosheid (dus uitkeringen) voor Nederlandse werknemers. Het bedrag aan schade kan dan oplopen van vele miljoenen tot enkele miljarden euro’s

2 nov.
In Utrecht is een voorschot aan subsidie voor het project GreenCab “kwijt”.
Bedrag: 1.600.000,= euro

5 nov.
Een 60-jarige man en een 44-jarige vrouw uit Apeldoorn zouden voor miljoenen euro's hebben gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten  (PGB's). Het tweetal heeft een bedrijf dat tientallen cliënten met autisme of psychische problemen helpt. De zaak kwam aan het licht doordat een aantal cliënten klaagde dat ze niet de zorg kregen waar zij recht op hadden. (Bron ANP)
Bedrag: nog niet bekend, maar men spreekt over miljoenen

5 nov
Via een dochteronderneming in Ierland ontwijkt de NS belasting in Nederland. Vreemd genoeg is de aandeelhouder, de Nederlandse Staat, hiervan al jaren op de hoogte en vindt dat blijkbaar normaal uit zogenaamde concurrentieoverwegingen! Dank je wel Rutte, wij betalen wel weer.

Tevens hoeft de NS geen dividend uit te keren aan aandeelhouder De Nederlandse Staat, want ze zijn zo zielig omdat ze zich bekocht hebben met de Fyra. Nogmaals bedankt Mark, wij storten wel weer bij!
Bedrag: belastingontwijking 21.000.000,= euro, dividend 119.000.000,=

7 nov.
Drie personen zijn aangehouden in verband met zorgfraude, waaronder één persoon in Eindhoven.
Bedrag: 500.000,=

8 nov.
Volgens de onderwijsinspectie heeft het Summa-college in Eindhoven “nietszeggende” opleidingen aangeboden (opleiding chauffeur openbaar vervoer). Vervoersbedrijven kregen een ruime belastingkorting als zij haar chauffeurs deze cursus liet volgen.
Bedrag: miljoenen euro’s

8 nov.
Een voormalige directeur van Ballast-Nedam, Peter F., die zijn bezoekjes aan luxe hoeren als zakelijke kosten had opgevoerd op zijn declaratieformulier, heeft een taakstraf van 90 uur gekregen voor valsheid in geschrifte. De rechter stelde ook dat niet bewezen kon worden dat het gedrag van de geile directeur uniek was (sic!). Meerdere getuigen hebben verklaard dat het hoerenbezoek vrij normaal is in de bedrijfscultuur van een onderneming als Ballast-Nedam en soortgelijke bedrijven. (Bron: Waar in Holland)
Bedrag: onbekend, wordt waarschijnlijk gewoon doorgefactureerd aan de belastingbetaler bij het aanleggen van de Nederlandse wegen.

11 nov.
Autohandelaren zouden een te lage BPM (Belasting op Personenauto's of Motorvoertuigen) hebben gehanteerd. Ook zou een te lage waarde voor het privégebruik van leaseauto's zijn doorgegeven. Daarbij kregen zij hulp van een aantal belastingambtenaren. De Belastingdienst zou daardoor inkomen zijn misgelopen.
Bedrag: 4.000.000,=

12 nov.
Sinds begin dit jaar hebben 1272 zwartspaarders zich gemeld bij de belastingdienst. Al vele jaren brengen mensen hun geld naar buitenlandse banken met het doel belasting te ontduiken en/of zwart geld aan het zicht van de staat te onttrekken. Al even zoveel jaren stelt de regering steeds weer pardonregelingen in om mensen te bewegen de belastingontduiking op te biechten. Sinds 2009 hebben 11.000 spaarders aan oproepen gehoor gegeven en zo heeft de staat 48 miljoen euro kunnen ontvangen over een gespaard bedrag van 4 miljard euro.
De vraag is hoeveel geld de staat heeft misgelopen vóór de spijtoptanten hun spaarbankboekje openbaar maakte, hoeveel mensen nog geen openheid van zaken hebben gegeven en hoeveel van het in het buitenland gestalde geld zwart of crimineel geld is. Het wordt tijd dat de regering eens een keer doorpakt, in plaats van steeds weer het belasting ontduiken met de mantel der liefde te bedekken. Hoeveel geld de staat hier door misloopt is moeilijk te berekenen, maar dat het over de laatste decennia over miljarden gaat is welhaast zeker.

12 nov.
Eierboeren hebben de consument opgelicht door gewone eieren voor scharrel- of vrije uitloopeieren te verkopen. Voor hoeveel geld de consument benadeeld is weten we niet. Justitie heeft wel voor 800.000 euro beslag gelegd.

14 nov.
Als u een boete krijgt is die niet fiscaal aftrekbaar. De Rabobank heeft een boete afgekocht voor 774.000.000,= inzake fraude met Libor- en Euriborrente. Daarvan moet 70 miljoen betaald worden aan de Nederlandse staat. Het overige deel van de boete gaat naar buitenlandse staten en instanties.
De minister vindt dat de bank deze boete mag aftrekken van de belastbare winst, omdat het grotendeels een buitenlandse boete betreft. Van de 704 miljoen die aan het buitenland betaald moet worden mag de Rabo dus 20% “winstbelasting”  van de eerste 200.000,= euro aftrekken en van het overige 25%. Daarmee loopt de overheid dus 175.990.000,= mis.
Bedrag: 175.990.000,= euro

14 nov.
Groningse advocaten van het bureau Tiebout hebben een tijd lang valse declaraties ingediend bij de staat.
Bedrag: tussen 300.000,= en 400.000,= euro

15 nov.
De ‘Bulgarenfraude’ krijgt een staartje. Ook in Den Haag is een Bulgaar gearresteerd die verdacht wordt van fraude met toeslagen.
Bedrag: 1.000.000,= euro

22 nov.
Oud- directeur Guus de Jong van de SGL (Stichting Gehandicaptenzorg Limburg) blijkt afgelopen dinsdag aangehouden te zijn wegens miljoenenfraude met zorggeld. De directeur is vorig jaar al ontslagen maar de rechter besliste dat het ontslag niet rechtsgeldig was. De Jong eiste ook een ontslagvergoeding van bijna 2 miljoen euro van SGL.
Bedrag: miljoenen

29 nov.
Weer zorgfraude! Dit maal in Hengelo. Een vrouw is gearresteerd.
Bedrag: ca. 2.000.000,= euro

Mick van Son

Reactie toevoegen

U bent hier