h

Fraude balans Oktober

5 november 2013

Fraude balans Oktober

Graaien is in; belasting betalen is uit! VVD en PvdA bezuinigen zich suf. Is dat wel nodig? Als we het gefraudeer en ‘ontwijken’ van belasting tegen weten te gaan levert dat aanzienlijke bedragen op.

Vandaar een balans om een idee te krijgen. Het gaat hier alleen om zaken die aan het licht zijn gekomen en zich afspelen in de (semi)publieke sector. De opsomming is zeker niet compleet!

Balans oktober 2013

2 okt.
In een groot onderzoek naar fraude met antibiotica in de vleeskuikensector heeft het Openbaar Ministerie voor 650.000,= euro beslag gelegd op onroerend goed.
Bedrag: nog niet bekend

2 okt.
Onze pensioenfondsen waren vorig jaar 4,5 miljard kwijt aan vermogensbeheerders. Dat is 1,5 miljard meer dan in 2011. Dat komt omdat de vermogensbeheerders een prestatieafhankelijke beloning krijgen. Zou er niemand zijn die zo’n klus gewoon voor een vet salaris zou willen doen?
Bedrag: 1.500.000.000,= euro

2 okt. (eigenlijk mei 2013)
Bij mij is nu pas het bedrag bekend dat veroorzaakt wordt door de structurele onderbezetting bij toezicht op fraude met toelagen door Bulgaren. Sinds 2006 is het opgelopen tot:
Bedrag: 95.000.000,= euro

2 okt. (nakomertje van september)
Circa vijf procent van de bestuurders in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en langdurige geestelijke gezondheidszorg overtreedt bewust de regels om de financiële positie van hun organisatie te verbeteren. Dat blijkt uit een risicoanalyse van het ministerie van VWS in handen van RTL Nieuws.
Bedrag: onbekend

9 okt.
De Maastrichtse woningbouwcorporatie Servatius heeft, onder oud-directeur Verzijlbergh, behoorlijke schade opgelopen wegens belegging in een megalomaan commercieel bouwproject. Het project is inmiddels gestopt, omdat anders de schade niet meer te overzien was.
Bedrag: 67.000.000,= euro

11 okt.
Pensioenfondsen lopen per jaar veel geld mis, doordat veel bedrijven geen of te weinig premie afdragen. Fraude bij faillissementen wordt vaak als oorzaak genoemd.
Bedrag: ca. 1.500.000.000,=

14 okt.
De organisatie rond Eindhoven Culturele Hoofdstad heeft een fors bedrag uitgegeven aan een bureau dat een “cultureel manager” moest zoeken voor het geval Eindhoven het bod zou binnenhalen.
Bedrag: 70.000,= euro

17 okt.
Malafide koppelbazen hebben de afgelopen anderhalf jaar 90 miljoen aan boetes en naheffingen opgelegd gekregen. Een team van 20 ambtenaren is vorig jaar aan het werk gezet om deze criminaliteit op te sporen. Inmiddels heeft het team procedures lopen tegen 95 “uitzendbureaus” zij troffen 232 illegalen 217 onderbetaalde werknemers aan. (Volkskrant 17 okt.)
Men mag aannemen dat dit slechts een topje van de ijsberg is. Bovendien wordt er nog veel gebruik gemaakt van constructies, zoals buitenlandse koppelbazen en bedrijven die zogenaamd oogsten opkopen van boeren.
Bedrag: Moeilijk vast te stellen, maar waarschijnlijk gaat het om honderden miljoenen.

17 okt.
Het uitzend/reïntegratiebureau The5 Daily Work heeft verschillende werknemers die vanuit de bijstand bemiddeld werden (o.a. uit Eindhoven en Helmond) onder bijstandsniveau uitbetaald. Hoewel zij door de verschillende gemeenten goed werden betaald ging het geld niet helemaal naar de uitkeringsgerechtigden.
Bedrag: zo’n 5.000,= euro per bemiddelde.

17 okt.
Een ex-directeur van de woningcorporatie SGBB heeft 4 jaar cel gekregen wegens georganiseerde fraude.
Bedrag: vele miljoenen

18 okt.
Een vrouw, een voormalig medewerker van de abortuskliniek Preterm Rutgers staan voor de rechter op verdenking van zorgfraude. voor een bedrag van 950.000 euro.
Bedrag: 950.000,= euro

23 okt.
Vier bestuurders van het stadsdeel Amsterdam-Noord hebben in 2012 38.000,= euro uitgegeven aan taxiritjes met een taxibedrijf dat is gespecialiseerd in vervoer van directievoorzitters. Voor 2013 staat de teller al op zo’n 28.000,= euro
Bedrag: 66.000,= euro

25 okt.
Door te weinig controle van de belastingdienst moet deze dienst 1.270.000.000,= zien terug te vorderen. Inmiddels heeft de dienst al laten weten dat 273.000.000,= niet meer inbaar is. Dit is inclusief de Bulgarenfraude die hierboven op 2 oktober is vermeld.
Bedrag: blijft over 178.000.000,= euro (onvermijdelijk dat er nog meer miljoenen gaan volgen)

27 okt.
In mei van dit jaar werd al voor enkele miljoenen fraude ontdekt bij woningbouwcorporatie Laurentius. Deze maand is duidelijk geworden dat deze fraude waarschijnlijk veel groter is dan gedacht. Er wordt nu gesproken over tientallen miljoenen.
Bedrag: vooralsnog tientallen miljoenen euro’s

29 okt.
Vanwege fraude met de Libor-rente door, onder andere, de RABO-bank is wereldwijd een enorm bedrag in zakken van criminelen verdwenen. Over hoeveel geld het gaat is volgens insiders geen berekening te maken (!?) Wel heeft de RABO een fikse boete gekregen. Die boete betalen we uiteindelijk toch weer met z’n allen.
Bedrag: 774.000.000,= euro (waarvan er 70.000.000,= naar de Nederlandse schatkist gaat)

Mick van Son

U bent hier