h

Fraude balans december

3 januari 2014

Fraude balans december

Graaien is in; belasting betalen is uit! VVD en PvdA bezuinigen zich suf. Is dat wel nodig? Als we het gefraudeer en ‘ontwijken’ van belasting tegen weten te gaan levert dat aanzienlijke bedragen op.

Vandaar een balans om een idee te krijgen. Het gaat hier alleen om zaken die aan het licht zijn gekomen en zich afspelen in de (semi)publieke sector. De opsomming is zeker niet compleet!

Balans  december  2013

3 dec.    
Het Functioneel Parket heeft vandaag in de rechtbank in Den Haag gevangenisstraffen tot vier jaar geëist tegen twee mannen van 40 en 41 jaar voor het leegzuigen van kasgeldvennootschappen, ook wel ‘fiscaal vampirisme' genoemd. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de schatkist is benadeeld voor ruim 8.500.000 euro. (Bron OM)
Bedrag: ruim 8.500.000,= euro

13 dec.
Voormalig gedeputeerde Albert  Moens (deze keer Groen Links) heeft zich laten omkopen door het bedrijf Ecoconcern/DarwinD. Buiten een bedrag voor “advieswerk” werd hem ook een baan bij het bedrijf in het vooruitzicht gesteld.
Bedrag: tot nu toe 25.200,= euro

In 2009 ging bovengenoemd bedrijf failliet door megalomanie. Beleggers verloren ca. één miljard. Ook de subsidie die het rijk in DarwinD stak verdampte. Accountant PwC is bij de zaak betrokken en kan een tuchtklacht tegemoet zien wegens het afgeven van een onterechte goedkeuring van de jaarcijfers.

13 dec.
In Nuenen is gefraudeerd door personeel van die gemeente met grondaankopen.
Bedrag: 4.700.000,= euro

17 dec.
De in 2012 gestopte Groningse advocaat Ron van A. vroeg jarenlang honderden rechtsbijstand vergoedingen aan op naam van andere advocaten. Fraude, concludeerde het Openbaar Ministerie dinsdag bij de rechtbank Zwolle.(Bron: Telegraaf)
Bedrag: 185.000,= euro

18 dec.
Uit onderzoek van PWC accountants blijkt dat we in 2013 met de volgende fraudes te maken hebben gehad:
accijnsfraude - minimaal 23 miljoen
BTW- fraude - 39 miljoen
sociale zekerheidsfraude 153 miljoen
zorgfraude bijna 2,8 miljard
fiscale fraude, (excl. accijns en BTW) - 4,2 miljard
Fraude bij openbare aanbestedingen hebben de onderzoekers opengelaten, net als de subsidiefraude.
Delen van deze opsomming zijn al ondergebracht in eerdere artikelen van deze fraudemonitor.

19 dec.
Volgens de fiscus heeft Credit Suisse opzettelijk rentelasten van transacties ter waarde van miljarden euro’s afgetrokken. Het gaat om transactie in de periode 2005 tot 2009. Credit Suisse kocht destijds vele winstvennootschappen via Fortis Intertrust. Dat zijn zgn lege bv’s die niet meer actief zijn maar die nog wel aanspraak maken op de verrekening van fiscale winsten. Credit Suisse liet via Londen interne leningen lopen ter waarde van 18 miljard euro waarvan de rentekosten fiscaal met de winsten worden verrekend. Met deze constructie werd de verschuldigde belasting omzeild. Volgens de belastingdienst heeft Credit Suisse hiermee bewust een vernuftig systeem ontwikkeld om de belasting te ontduiken.
Bedrag: 270.000.000,= euro

20 dec.
Nog niet eerder zijn in deze “fraudemonitor” bedragen genoemd naar aanleiding van het redden van banken. Vandaag meldde de Volkskrant dat in Europa in totaal voor 5.000.000.000.000, zegge 5000 miljard !!! is uitgegeven door de lidstaten voor het overeind houden van de banken (tussen 2008 en 2012) Hoeveel is op het bordje van de Nederlandse belastingbetaler terecht gekomen? Dat is niet helemaal duidelijk, maar er circuleert wel een bedrag (van 2008 tot en met 2010
Bedrag: ca. 95.110.000.000,= euro

20 dec.
Volkskrant: foutieve declaraties worden door de zorgverzekeraars gewoon vergoed!
Bedrag: zeker 75.000.000,= euro

24 dec.
De Amsterdamse Kamer van Koophandel heeft dit jaar 1400 bv's ontbonden, waarvan de eigenaren spoorloos verdwenen zijn. Er liggen nog 2000 rechtspersonen op de plank, met flinke verliezen er in. Het is een business model (fraude) aan het worden. Men maakt schulden en dumpt de bv, zonder bekende vestigingsplaats of bestuurder, in de kelder bij de Kamer van Koophandel.
Bedrag: miljoenen euro’s

Mick van Son

Reactie toevoegen

U bent hier