h

Fraude balans September

1 oktober 2013

Fraude balans September

Graaien is in; belasting betalen is uit! VVD en PvdA bezuinigen zich suf. Is dat wel nodig? Als we het gefraudeer en ‘ontwijken’ van belasting tegen weten te gaan levert dat aanzienlijke bedragen op.

Vandaar een balans om een idee te krijgen. Het gaat hier alleen om zaken die aan het licht zijn gekomen en zich afspelen in de (semi)publieke sector. De opsomming is zeker niet compleet!

Balans september 2013

3 sept.
In drie provincies zijn invallen gedaan i.v.m. fraude met kinderopvangtoeslag, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie.(bron Novum)
Bedrag: ca. 740.000,= Euro

5 sept.
Een vrouw en een man uit Eindhoven en een vrouw uit Rotterdam, die een stichting in Zuid Oost Brabant exploiteerden die zich richt op het opvangen en ondersteunen van jongeren uit minderheidsgroeperingen, worden verdacht van stelselmatige fraude met Persoons Gebonden Budgetten (PGB) en het witwassen van daarmee verdiende gelden. (Bron Openbaar Ministerie)
Bedrag: ca. 2.000.000 Euro

7 sept.
Persoonlijke declaratiecodes van artsen worden misbruikt door oplichters die daarmee veel geld buitmaken. De nepartsen en nepzorginstellingen dienen op grote schaal valse declaraties in, soms zelfs met medeweten van de 'echte' artsen en specialisten. (Bron TTL/Telegraaf)
Wederom blijken de declaratiesystemen in de gezondheidszorg te fraudegevoelig.
Bedrag: nog onbekend, maar waarschijnlijk miljoenen

7 sept.
Berthold Ziengs (VVD), broer van kamerlid Eric Ziengs (VVD), fondsenwerver en oud Statenlid in Drenthe, wordt verdacht van fraude en witwassen. Hij zou de fiscus daarmee hebben benadeeld. (Bron Volkskrant)
Bedrag: 650.000,= Euro

7 sept.
Eindhoven (Brabant) wordt géén Europese cultuurhoofdstad in 2018. Wel de kosten, niet de baten!
Bedrag: ca. 10.000.000,= Euro (nog niet helemaal uitgegeven, kan dus minder worden)

9 sept.
De kosten van de verzakkingen van de woonwagens op het Orgelplein komen, na veel soebatten met de uitbater Wooninc, toch voor rekening van de belastingbetaler.
Bedrag: 1.600.000,= Euro

13 sept.
In de hoorzitting belastingontwijking merkt Rodrigo Fernandez , van stichting Multinationale Ondernemingen , op dat Nederland miljarden misloopt vanwege belastingontduiking
Bedrag: ca. 30.000.000.000,=

14 sept.
Humanitas DMH, een instelling voor gehandicaptenzorg, betaalt een interimmanager (en zijn secretaresse) 95.000,= euro voor één maand werk. De interim-manager, met de naam Raimond Nicodem, denkt eind van het jaar klaar te zijn met zijn klus.
Saillant detail: hij is ingehuurd door de voorzitter van de Raad van Toezicht van Humanitas DMH, dhr. Luchtmeijer. Dit heerschap raakte eind 2000 al eens in opspraak als directeur van Arbeidsvoorziening Rijnmond, waar geld voor reïntegratieprojecten was verdwenen. Toen later ook nog eens bekend werd dat deze directeur er een zwarte rekening op nahield werd hij ontslagen. Eerder stond hij aan het roer bij Nuts Verzekeringen, waar in 1995 twee directeuren werden ontslagen wegens fraude. (Volkskrant 14 sept. 2013)
Bedrag: 95.000,= euro

14 sept.
De advocaten die het faillissement van de bank Lehman Brothers afwerken, hebben tot nu toe al aardige rekeningen ingediend. Zij claimen geld terug van o.a. veel (semi)overheden die zich in het verleden derivatencontracten hebben laten aansmeren door de bank. (Door de Lehman Brothers Bank zijn wij in de crisis geraakt! Bijv. faillissement ABN-AMRO) (Volkskrant 14 sept. 2013)
Bedrag: 3.000.000.000,= Dollar (deels slaat dit op Nederlandse zaken)

14 sept.
Miljoenenstrop voor Trudo kopt het Eindhovens Dagblad. De woningcorporatie stortte zich in een risicovolle niet-kernactiviteit. We hebben het over het Art Hotel.
Bedrag: 2.700.000,= Euro

15 sept.
Volgens gemeenteraadslid Kees Rijnders in Eindhoven is de ellende met het Orgelplein nog niet voorbij. Als zijn visie klopt (dat is nog niet zeker) loopt de schade nog verder op.
Bedrag: 2.500.000,= Euro

17 sept.
Westlandse tuinders hebben Europese subsidies misbruikt. Terugvorderen zou je zeggen. Welnu, dat doet de EU ook, alleen ziet het er naar uit dat de rekening niet aan de tuinders, maar aan de Nederlandse belastingbetaler wordt gepresenteerd. Aldus Henk Bleker, de vorige staatssecretaris van Economische Zaken, in de Volkskrant.
Bedrag: 22.000.000,= Euro

17 sept.
KPN heeft haar dochter E-plus in Duitsland verkocht met een verlies van 3,7 miljard euro. Het bedrijf is met de fiscus overeengekomen dat dit verlies verrekend mag worden met de belastbare winst in de komende 9 jaar.
Mag een Nederlander die zijn huis met verlies moet verkopen dit ook met de belasting verrekenen. Nee!
Bedrag: 25% van 3,7 miljard = 925.000.000,= Euro

24 sept.
Nadat Michiel Herkemij in één jaar tijd 1 miljoen cashte voor zijn “werk” bij Douwe Egberts, gaat de nieuwe commissaris Jan Bennink voor een jaartje werken ook één miljoen verdienen. Vervolgens verkoopt hij dat nationale merk aan een investeringsmaatschappij, waarvoor hij nog eens 5,2 miljoen opstrijkt. Ook kreeg hij aandelen die hij onlangs verpatste voor 14,4 miljoen.
Bedrag: 20.600.000,= Euro ( bovenop een geschat vermogen van 79 miljoen dat hij al bezat)

26 Sept.
In 2012 ging Vestia voor 2 miljard euro voor de bijl wegens handel in derivaten. Nu blijkt dat het Groningse Seaports er 12 miljoen mee heeft verloren en Slibverwerking Noord-Brabant (eigendom van vier waterschappen) staat voor hetzelfde geintje 209 miljoen in het rood.
Bedrag: 2.221.000.000,= Euro (2 miljard slaat op het vorige jaar)

Mick van Son

U bent hier