h

Blog Mick van Son

26 juni 2016

Brexit

De media kwamen superlatieven tekort om de ‘ramp’ te beschrijven die Brexit heet. Crisiscentra werden bemand en zelfs Bolkenstijn is de hele nacht opgebleven. Alle verloven van beurshandelaren waren ingetrokken en voor de zekerheid werden valiumpillen gratis verstrekt. Een reanimatieteam stond constant paraat.
Lees verder
4 februari 2016

BOEKBESPREKING: Little Big Number van Dirk Philipsen

Ik twijfelde of ik het boek zou kopen. Met Little Big Number wordt het GDP bedoeld, ofwel Gross Domestic Product, in het Nederlands Bruto Binnenlands Product en soms ook Bruto Nationaal Product. Een heel boek van 398 pagina’s dat gaat over 3 letters. Dat moet wel heel erg saai zijn! Het tegendeel bleek al gauw. Na slechts enkele pagina’s was ik gegrepen door het boek. Dirk Philipsen is een professor in de economische geschiedenis, opgeleid zowel in Duitsland en de US. Hij schrijft erg boeiend en legt de dingen goed uit, zoals het een hoogleraar ook betaamt.Wat is er zo bijzonder aan het GDP? Heel veel zou ik zeggen. Om te beginnen is het de manier van het berekenen van de (financiële) welvaart van een land, die ook nog eens in ieder land gebruikt wordt. In China, Rusland, Europa, de US; het maakt niet uit. Daarmee is het tevens het enige product dat in alle landen ter wereld gebruikt wordt.
Lees verder
28 januari 2016

Belastingontduiking van grote bedrijven

Terwijl wij ons in Nederland nog steeds een ongeluk bezuinigen, gaan de grote bedrijven nog steeds door met het werken via belastingconstructies. Nu een gewoon Nederlands bedrijf 25% winstbelasting betaalt, komen de multinationals weg met gemiddeld een procent of 7. Dat scheelt de staat vele miljarden per jaar aan inkomsten. Maar geen nood, dan verhogen we gewoon de loon/inkomstenbelasting; de belasting die u en ik betalen over ons loon. Op de site van de SP schrijft Tijmen Lucie daarover: ‘Het gevolg hiervan is een verschuiving van de lasten van kapitaal naar arbeid. Waren de opbrengsten uit winstbelasting in 2000 nog goed voor 18% van onze staatsinkomsten, in 2013 was dit nog maar 10%. Daar staat tegenover dat de opbrengsten uit loonbelasting in diezelfde periode zijn gestegen van 23 naar 34%.Wat de multinationals niet hoeven te betalen, moet dus door de gewone werknemer in Nederland worden opgebracht.’

Lees verder

U bent hier