h

Belastingontduiking van grote bedrijven

28 januari 2016

Belastingontduiking van grote bedrijven

Terwijl wij ons in Nederland nog steeds een ongeluk bezuinigen, gaan de grote bedrijven nog steeds door met het werken via belastingconstructies. Nu een gewoon Nederlands bedrijf 25% winstbelasting betaalt, komen de multinationals weg met gemiddeld een procent of 7. Dat scheelt de staat vele miljarden per jaar aan inkomsten. Maar geen nood, dan verhogen we gewoon de loon/inkomstenbelasting; de belasting die u en ik betalen over ons loon. Op de site van de SP schrijft Tijmen Lucie daarover: ‘Het gevolg hiervan is een verschuiving van de lasten van kapitaal naar arbeid. Waren de opbrengsten uit winstbelasting in 2000 nog goed voor 18% van onze staatsinkomsten, in 2013 was dit nog maar 10%. Daar staat tegenover dat de opbrengsten uit loonbelasting in diezelfde periode zijn gestegen van 23 naar 34%.Wat de multinationals niet hoeven te betalen, moet dus door de gewone werknemer in Nederland worden opgebracht.’

En zo stromen de centen van ons loonstrookje naar de geldpakhuizen van de miljardairs. Met de gretige medewerking van onze regering!

Maar kijk! Aan de horizon verschijnt een ridder op een wit paard. De ridder heet OESO. Hoezo? Komt hij ons redden? En wie is dat dan? De volledige naam van onze ridder is: ‘Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling’. Ook wel de organisatie van rijke landen genoemd. Deze doorgaans conservatieve club heeft gezien dat de staat ons dwingt ons geld af te geven aan de multinationals en hun aandeelhouders. Daar hebben ze altijd hun schouders over opgehaald, maar nu de staten bijna niets meer kunnen plukken van de burgers, worden de landen zelf geplukt door de grootgraaiers.

Dat gaat natuurlijk te ver en daarom komt de OESO met een plan om de belastingontduiking van de multinationals aan te pakken. Op zo’n moment is het leuk om een Financieel Dagblad te kopen. De kop boven het artikel luidt: ‘Vestigingsklimaat zwaar geschaad door Brussel’. Dan kan je lezen hoe de grote bedrijven, vertegenwoordigd door de VNO-NCW, als verwende jongetjes te hoop lopen om ons te vertellen dat we een hele grote fout maken die ons veel geld gaat kosten. Want, dreigen ze, dan gaan die bedrijven naar andere landen die wél helpen bij belastingontduiking. En dan krijgen wij helemaal niets meer.

Nou, dat vind ik een fantastisch idee. Dan gaan ze toch lekker naar Congo of Liberia, Saudi Arabië, of weet ik waar. En als ze dan hun producten aan de OESO-landen willen verkopen heffen we gewoon een flinke importbelasting. Wij rijk en zij zitten daar in een of ander ontwikkelingsland waar de corruptie welig tiert. Precies waar ze thuis horen. Ik zie de rijke heren daar al zitten met een helmpje op en een kogelwerend vest in hun met prikkeldraad omgeven compound.

Of het de OESO lukt om alle lidstaten op één lijn te krijgen is de vraag. Onze neoliberale regering is er nog steeds niet van overtuigd dat dat er niet nóg meer te halen valt bij de burgers. Onze lakei van het Grote Geld, Rutte, zal tegenstribbelen tot het einde, samen met VNO-NCW. Maar dat zal niet lang duren, de rot zit er al goed in. Eventjes wachten lukt nog wel.

Mick van Son
28 januari 2016

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier