h

NRE terrein wordt volledig gesaneerd

28 december 2016

NRE terrein wordt volledig gesaneerd

Tijdens de Raadsvergadering van 20 december is besloten dat het NRE Terrein volledig gesaneerd zal worden. De SP heeft een amendement van het CDA gesteund, waarin werd voorgesteld om het terrein ‘Integraal plus te saneren’. Het gehele terrein wordt een meter diep afgraven, plus de met benzeen en cyanide vervuilde 'spots' worden volledig verwijderd. 

Omdat het NRE terrein nu niet bebouwd is de sanering relatief eenvoudig uit te voeren. Als het eenmaal opnieuw bebouwd en dan blijkt dat er nog wat zit dan zijn de problemen niet te overzien. Als het bijvoorbeeld hard regent zou restvervuiling zich kunnen gaan verplaatsen, in het grondwater  en in de natuur terecht kunnen komen. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren.

Het NRE-terrein terrein werd dit jaar vaker in de raad behandeld. Marcel Lathouwers diende namens de SP-fractie een motie in om het terrein in de gaten te blijven houden. De giftige 'spots' zijn op dit moment weliswaar niet mobiel, maar door graaf- en bouwwerkzaamheden de grondwaterstromen anders gaan lopen. Destijds omarmde de wethouder deze motie.

De omwonenden, onder andere georganiseerd in de Werkgroep Picuskade/NRE van de Buurtvereniging Villapark Eindhoven maken zich terecht al jaren zorgen over de vervuilde grond. Het is natuurlijk niet niks om te weten dat er zowat in je achtertuin cyanide en benzeen ligt. Deze zorgen kunnen wat de SP betreft volledig verbannen worden.

De schop kan in de grond. Er kan worden gesaneerd, zodat er een zogeheten 'schone grond verklaring' kan worden afgegeven. Het gebied is nu al aantrekkelijk en uitdagend en beloofd een pareltje te gaan worden.

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier