h

Bodemvervuiling NRE terrein wordt gemonitord

11 mei 2016

Bodemvervuiling NRE terrein wordt gemonitord

Foto: Marcel Lathouwers

Op dinsdag 10 mei heeft de gemeenteraad ingestemd met het bestemmingsplan en werd de motie van de SP - over het in de gaten blijven houden van de vervuilde bodem - door de wethouder omarmd. De schop kan wat de gemeenteraad betreft in de grond. 

De ontwikkelingen op het NRE-terrein stemmen de SP zeer positief, ook voor wat betreft de plannen van het gebied eromheen; van de Augustijnenkerk tot de hefbrug en van het Havenkwartier tot het Villapark. Een levendig, speels en opwindend stukje Eindhoven waar werken, wonen, recreëren en verblijven hand-in-hand gaan.  

Het NRE-terrein kent een lange voorgeschiedenis, het bevat enkele markante gebouwen en een grote open ruimte om fraaie zaken te laten ontwikkelen zoals woningbouw en kleine ondernemingen. De SP hecht veel waarde aan een goed verloop van de processen om dat te bereiken. Maar we letten ook op het milieu en de volksgezondheid. 

De motie van de SP riep het College op om in het saneringsplan een nazorg in te bouwen. Ten eerste door in alle saneringsplannen, betreffende het NRE-terrein, een ‘beheersplan bodem- en grondwaterkwaliteit’ op te stellen. Hierin wordt ook beschreven welke maatregelen de gemeente gaat nemen, als in de toekomst de verontreiniging zich toch verspreidt.  SP-raadslid Marcel Lathouwers gaf aan: ‘We weten of de vervuiling mobiel is geworden en we weten hoe de grondwaterstromen zich verplaatsen, zodat tijdig maatregelen getroffen kunnen worden.’ 

Dit ten behoeve van de structurele monitoring van de bodemvervuiling op het gehele terrein. Hierin moet wat de SP betreft worden opgenomen dat de grond en het grondwater worden onderzocht op mogelijke verspreiding van de aanwezige diepere vervuiling na sanering van de bovenste meter grond. Waterschap De Dommel treedt daarbij op als onafhankelijke toezichthouder.  Om zorgen weg te nemen en er zeker van te zijn dat er geen milieu- of gezondheidsschade ontstaan, biedt de motie van de SP de juiste oplossingen. 

Zoals gezegd omarmde de wethouder de motie en gaf ze aan dat ook de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB) hierin een rol speelt. Als SP zijn we altijd zeer kritisch geweest over de aanwezige bodemvervuiling, maar we zijn door de rapporten ervan overtuigd dat de vervuiling stabiel is en op plekken zelfs slinkt. Omdat men de grond gaat bewerken bestaat er een kans op andere grondwaterstromen, door een andere afvloeiing van hemelwater. Een goede nazorg is dan de meest logische stap. Houdt het structureel in de gaten en trek daar bepaalde conclusies uit. Wij zijn daarmee zeer benieuwd naar de toekomst en de plannen van het College. 

Albert Einstein zei ooit: ‘Het geheim van creativiteit is weten hoe je bronnen te verbergen’. Het oude stukje Eindhoven kan nu worden opengesteld, het is al lang genoeg verborgen. 

Reactie toevoegen

U bent hier