h

Wel schoolzone maar geen snelheidsremmende maatregelen Johannes Buijslaan

14 december 2013

Wel schoolzone maar geen snelheidsremmende maatregelen Johannes Buijslaan

Inmiddels is de bestrating voor de schoolzone in de Johannes Buijslaan aangepast. Binnenkort worden nog de verkeersborden geplaatst en daarna is de schoolzone een feit.

Deze schoolzone is er gekomen, doordat buurtbewoners al jaren klaagden over de hoge snelheden waarmee motorvoertuigen in de Johannes Buijslaan langs 'Basisschool De Schakel' reden. Na raadsvragen van de SP, een discussie in de raadscommissie Economie en Mobiliteit heeft wethouder Helms (VVD) tijdens een openbare avond de toezegging gedaan voor deze schoolzone. Ook zou hij onderzoeken of aanvullende snelheidsremmende maatregelen mogelijk zijn.

Lange tijd bleef het onduidelijk hoe het zat met deze snelheidsremmende maatregelen. Pas na een rondvraag van de SP kwam de wethouder met een 'ongedateerde' verkeerskundige analyse (pdf-file).

Uit deze verkeerskundige analyse blijkt dat de meeste snelheidsremmende maatregelen niet passen binnen de huidige rijbaanbreedte en die het gewenste snelheidsremmende effect teweeg brengen. De enige inpasbare verkeersmaatregel is een asverspringing (eenzijdige wegversmalling), maar de nadelen van deze maatregel wegen vaak niet op tegen de voordelen. Deze maatregel lokt vaak agressief rijgedrag op en slingerbewingen van auto's waar fietsers de dupe van worden.

De aanleg van een schoolzone bij 'Basisschool de Schakel' levert naar verwachting al een groot snelheidsremmend effect op. Daarom stelt de wethouder voor geen extra snelheidsremmende maatregelen te treffen en de situatie met de schoolzone na een half jaar evalueren.

De buurtbewoners en de SP zijn het hier niet mee eens. De realisering van de schoolzone zal in januari door de wethouder feestelijk worden gevierd. Voor de buurtbewoners een gelegenheid om de snelheidsremmende maatregelen nogmaals onder de aandacht te brengen.

Ernest Maas
Raadslid SP Eindhoven

Lees ook:

Reactie toevoegen

U bent hier