h

WerkpleinSP officieel afgerond

27 juni 2012

WerkpleinSP officieel afgerond

Aan alles komt een eind, zo ook aan WerkpleinSP. Op dinsdag 26 juni rondde SP Eindhoven WerkpleinSP officieel af door haar analyse en conclusies beschreven in 'WerkpleinSP, rapport over het 'Regionale beleid ondersteuning werkzoekenden' aan te bieden aan verantwoordelijk wethouder Monique List (VVD). Het rapport is gebaseerd op de ervaringen van ongeveer 100 mensen die werkloos geworden zijn en een bijeenkomst van WerkpleinSP hebben bezocht.

Terugkijkend op de maanden dat WerkpleinSP draaide, kan worden gesteld dat we geslaagd zijn met onze insteek om werkzoekenden op deze manier te ondersteunen. Toen we eind 2011 op zoek waren naar een positieve opvolger van Armoede werkt niet (landelijke SP actie), kregen we het idee om het project WerkpleinSP op te zetten.

Reportage Studio040

In maart en april heeft een groep enthousiaste en deskundige SP-vrijwilligers werkzoekenden in Eindhoven en omgeving op een positieve manier ondersteund. Nu het UWV steeds minder doet en meer digitaal werkt, wilde de SP laten zien hoe ondersteuning hoort te zijn: persoonlijk, flexibel en zoveel mogelijk op maat. Van mens tot mens.

Overhandiging van het rapport
Overhandiging van het rapport / Foto: Mieke Lavrijsen

Wethouder List "Ik zal het rapport zeker gaat lezen en bekijk of er suggesties instaan waar ik ze wat mee kan." Natuurlijk zal onze SP fractie dit in de gaten houden de komende tijd.

Reactie van wethouder List
Reactie van wethouder List / Foto: Mieke Lavrijsen

Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste aanbevelingen van WerkpleinSP:

  1. Geef elke werkzoekende een intake gesprek
    Laat mensen niet 3 maanden zwabberen. Nu moet een werkzoekende de eerste 3 maanden zelf aan de gang met een Digi-coach; een website via waar alle contact plaatsvindt. WerkpleinSP stelt vast dat dit niet werkt. Het is onpersoonlijk en men krijgt wisselende antwoorden. Een intake door een persoon bij het UWV geeft mensen die eerste drie maanden juist het zetje om te gaan solliciteren.
  2. Maak persoonlijk contact met de werkcoach mogelijk
    Bij WerkpleinSP kwamen wij vooral mensen tegen die het persoonlijke contact missen. Mensen wilden advies vragen, maar misten een persoonlijke en vertrouwelijke sfeer die nodig is om advies te vragen, doordat het meeste contact digitaal is. Om dit te voorkomen zou een gericht aanbod door coaches voor b.v. lotgenotencontact, workshops en individueel advies een goede verbetering zijn. Wij denken dat het vinden van werk voor 80% van de mensen die wij gesproken hebben versneld zou zijn als er zo’n aanbod voorhanden zou zijn.
  3. Zorg voor alternatieven voor digibeten
    Wij merkten dat er meer 'digibeten' zijn dan de beleidsmakers aanemen. Mensen hebben wel een computer, maar bij doorvragen blijkt dat ze er niet goed genoeg mee overweg kunnen om er succesvol mee om te kunnen gaan. Een grote groep werkzoekenden kan hierdoor niet goed aan de gang. Doordat er geen of weinig alternatieven zijn, is het voor deze grote groep mensen lastig om snel een nieuwe baan te vinden. WerkpleinSP wil dat er een concreet aanbod moet komen voor mensen die hier moeite mee hebben.
  4. Zorg voor meer ruimte voor maatwerk en bijscholing
    Mensen zitten onnodig lang thuis omdat maatwerk niet mogelijk lijkt. Veel mensen meldden dat zij problemen hadden met het vinden van een nieuwe baan omdat ze een gerichte opleiding of werkervaring in de branche misten. Goede voorstellen om hier wat aan te verbeteren liepen mis door allerlei belemmeringen. Daarom pleiten wij voor een her- en bijscholingsbeleid of stages voor functies waar veel uitzicht is op werk. Maatwerk dus.

Lees hier (pdf-file) het hele rapport.

Anke van Hest
Afdelingsvoorzitter SP Eindhoven

U bent hier