h

Vorig jaar zei ik nog: "gelukkig heb ik nog een baan"

24 maart 2012

Vorig jaar zei ik nog: "gelukkig heb ik nog een baan"

Donderdagmiddag 22 maart stelde SP Eindhoven voor haar initiatief Werkplein SP haar partijpand in Eindhoven open voor mensen die op zoek zijn naar werk. De SP houdt namelijk met haar initiatief Werkplein SP nog heel de maand april inloopmiddagen en cursussen voor mensen die werkloos zijn en moeite hebben met het vinden van een nieuwe baan.

Ondanks dat er minder mensen op kwamen dagen dan de keren ervoor, werden alle 6 aanwezige SP leden toch goed bezig gehouden door de geïnteresseerden.

Het Werkplein SP is open
Het Werkplein SP is open

Mevrouw S., die vorige keer ook al een keer was geweest, had van haar werkgever te horen gekregen dat haar contract niet verlengd zou worden. Daarom is ze al geruime tijd aan het solliciteren naar een baan in een administratieve functie. Sinds maart is ze ontslagen. “Vorig jaar zei ik nog: gelukkig heb ik nog een baan”. “Het is een moeilijke branche om werk in te vinden. Er zijn veel mensen die dit werk willen doen”. De inloopmiddagen en cursussen van de SP zijn goed voor mevrouw S.: “Zo hoor je ook van de verhalen van anderen en wissel je tips uit. Zo ben ik naar aanleiding van de cursus solliciteren de werkgever gaan bellen met de vraag waarom ik het niet ben geworden. Dat kan ik dan weer gebruiken bij een volgende sollicitatie.” In de tussentijd is mevrouw S. zich aan het bijscholen in computervaardigheden. Binnenkort begint ze met een cursus Excel.

Werkplein SP
Werkplein SP

Toen mevrouw S. bij het UWV aanklopte na haar ontslag, zat ze bij de laatste groep mensen die uitleg kregen over hoe je digitaal de werkmap in moet vullen. “De mensen die na ons kwamen, moeten zelf uitzoeken hoe ze online hun werkmap bij moeten werken. Dat zal niet voor iedereen even makkelijk zijn”. “Als je langer dan een maand werkloos bent, krijg je een werkcoach, maar die is je eigenlijk alleen maar aan het pushen om de druk op te voeren.

Naast mevrouw S. was er onder andere ook meneer B. (58 jaar oud), die bij Werkplein SP uitkwam door een stukje in de krant. Meneer B. zit sinds 1 jaar thuis en sindsdien elke dag op zoek naar werk. “Ik wil niet thuis zitten. Werkgevers zijn allemaal goed te spreken over mijn CV, maar ik word toch steeds afgewezen. Ik denk dat ze me te oud vinden. Het UWV doet niets hieraan. Die laat je gewoon oud worden.”. Piet, vrijwilliger van Werkplein SP, praat samen met B. zijn situatie door, en geeft hem een aantal tips over zijn CV. “Stuur je sollicitatiebrief los van je CV in een apart bestand als bijlage bij een e-mail.” Verder merkt Piet op dat meneer B. heel secuur alle werkgevers op zijn CV heeft vermeld. Hierdoor is de lijst met werkgevers lang, en lijkt het of meneer B. vaak gewisseld is van baan terwijl hij juist gedurende 30 jaar op dezelfde afdeling heeft gewerkt. “Als je functie vaak is overgenomen door verschillende werkgevers kun je beter op je CV laten zien dat je 30 jaar voor dezelfde functie hebt gewerkt. Dat het contract dan door andere partijen is overgenomen, is niet zo relevant. Maar vernoem het wel!” Ook geeft Piet het advies om vaardigheden die niet relevant zijn voor de baan, niet op het CV te zetten. “Deze leiden alleen maar af van de functie, en je voorkomt dat je sollicitatie de verkeerde kant op gaat.”.

Toen om tien over vier de laatste persoon weg ging na een lang gesprek, liet ze haar nog snel ontvallen: “Ik ben blij dat jullie er zijn!”.

De volgende inloopmiddag is op donderdag 29 maart van 13:30 uur tot 15:30 uur, aan de Poeijersstraat 39 in Eindhoven.

Sander Coenen
Redactie SP Eindhoven

U bent hier