h

SP wil aantal verhuurde kamers en appartementen in Buurtthermometer

17 juni 2010

SP wil aantal verhuurde kamers en appartementen in Buurtthermometer

In het Jaarverslag van de gemeente komt altijd het onderwerp Burgerparticipatie aan de orde, met de Buurtthermometer als vast onderdeel.

De Buurtthermometer is het resultaat van inspanningen van B.Gerard. Bij de bespreking van het Verbeterplan Subsidies (een rekenkamerrapport waaraan hij meegewerkt had) was hem opgevallen dat tot dan toe de subsidies aan buurten tamelijk lukraak verdeeld werden. Buurten die het harder nodig hadden, kregen minder en omgekeerd. Vaak was de subsidie een speeltje van de wijkwethouder (een instituut dat toen nog bestond). Resultaat was de Buurt-thermometer, gebaseerd op zo objectief mogelijke informatie, en elke twee jaar geupdated. Het is een redelijk werkstuk, gebaseerd op een reeks criteria waarover permanent duscussie mogelijk blijft.

De Buurtthermometer wordt door de gemeente gebruikt als basis voor besluitvorming. Logisch, want daarvoor is hij bedoeld. Onder andere worden de Eindhovense wijken op basis van de Buurtthermometer ingedeeld in Integrale Wijkvernieuwingsgebieden, actiegebieden en de rest. Daarbij hoort een bepaalde subsidiering. Maar bijvoorbeeld ook besluiten over buurthuizen worden er mede op gebaseerd.

De Buurthermometer wordt ook gebruikt om uit te maken in welke gebieden al bij voorbaat geen woningen meer in kamers en appartementen opgedeeld mogen worden, dit in combinatie met goedkope koopwoningen in die buurt. Zodoende mag het niet meer in Woensel-West, Doornakkers, Limbeek en Bennekel-Oost. De SP heeft deze koppeling verwelkomd.
In andere gebieden wordt met een Leefbaarheidstoets gekeken of de opsplitsing wel of niet kan. Dit instrument echter is nog niet erg robuust.

Het merkwaardige echter is dat het aantal verhuurde kamers en appartementen zelf geen criterium in de Buurtthermometer is. Daarmee wordt het ding gebruikt om beslissingen op te baseren die in de thermometer zelf niet meewegen. De SP vindt dat onlogisch. Als je dat wel zou doen, zou je automatisch een soort terugkoppeling krijgen als het aantal verhuurde eenheden een zekere menselijke maat overstijgt.

Daarom heeft de SP bij de Jaarrekening een motie ingediend om het aantal reeds verhuurde kamers en appartementen als criterium in de Buurtthermometer op te voeren.
De andere politieke partijen zagen dat niet zo zitten. De meest gehoorde reactie was dat er op dit moment een werkgroep van de Raad een hoorzitting voorbereidt over het onderwerp. Daar weet de SP alles van, want die zit met twee man in die werkgroep en heel actief. De SP ziet in die werkgroep echter onvoldoende reden om niet alvast een verstandige maatregel voor te stellen die niks kost en weinig controversieel zou moeten zijn. Maar goed, daar wordt door een meerderheid anders over gedacht.
Toen bovendien de wethouder aangaf dat de Buurtthermometer 2010 al bijna klaar was, en dat er binnenkort een ruim opgezette discussie zou komen over de uitvoering van het beleid op wijk- en buurtniveau waarin de inhoud van de Buurtthermometer kon worden meegenomen, haalde de SP zijn idee even van tafel.
Vroeg of laat verschijnt het weer terug op tafel.

Bernard Gerard

Het Jaarverslag en de Jaarrekening

U bent hier