h

Leve de lokale democratie in Acht!

6 juni 2016

Leve de lokale democratie in Acht!

In Kerkdorp Acht, onderdeel van de gemeente Eindhoven, ligt een dierenweide. Deze dierenweide zou misschien plaats moeten maken voor het realiseren van een door de dorpelingen gewenste supermarkt. Dorpsraad Acht heeft de lokale bevolking gevraagd of er behoefte is aan een supermarkt en indien wenselijk een  locatie. Een mogelijke locatie is de dierenweide in hartje Acht. Een aantal omwonenden zijn het burgerinitiatief ‘Behoud Dierenweide Acht’ gestart om de toekomst van de weide op de raadsagenda te zetten. Bijna de helft van alle Achtenaren hebben hun handtekening gezet onder de petitie. Afgelopen dinsdag is de kwestie besproken in een commissievergadering. De SP is erg positief over dit burgerinitiatief. Voor de hoeveelheid mensen die zich bekommeren om hun leefomgeving, moet de gemeenteraad niet blind zijn.

Tijdens de lange vergadering maakten  verschillende dorpelingen en de voorzitter van Dorpsraad Acht gebruik van het recht om  in te spreken. De initiatiefnemers van het burgerinitiatief  deden mee aan de discussie. Wethouder Wonen en Burgerparticipatie, Yasin Torunoglu, heeft een handreiking gedaan. Hij wil namelijk in een regisserende rol de dialoog tussen beide partijen starten en verder faciliterend optreden. De initiatiefnemers besloten daarop het nog even niet in de volgende gemeenteraadsvergadering te laten behandelen. De voor- en tegenstanders van de supermarkt op de plek van de Dierenweide moeten met elkaar in gesprek gaan om zo tot een oplossing te komen. Daarvoor is natuurlijk meer tijd nodig dan één week. Het ED van 26 mei j.l. kopte ‘Acht splijt in tweeën uiteen’, maar zover is het nog lang niet.  

Het uitstel naar de raadsvergadering van 21 juni betekent voor de Dorpsraad Acht en de ‘Vrienden van de Dierenweide’ (de initiatiefnemers van het burgerinitiatief), meer tijd om samen met een breed gedragen oplossing te komen, eentje waar  zoveel mogelijk Achtenaren zich in zullen vinden. De bewoners van Acht zullen dat weten te vinden, daar is de SP wel van overtuigd.

Wat de uitkomst ook zal zijn van de komende gesprekken in het dorp: Leve de lokale democratie!  De SP wenst in elk dorp, elke buurt en elke wijk een dergelijke bemoeienis van inwoners. Kerkdorp Acht fungeert hier als goed voorbeeld, want zowel de initiatiefnemers van de dierenweide, als de leden van Dorpsraad Acht, hebben zowat heel het dorp mee laten denken over de toekomst van hun eigen leefomgeving. De initiatiefnemers hebben het zelfs voor elkaar gekregen om de strijd voor het behoud van de dierenweide op de raadsagenda te zetten en ‘vrienden’ te werven om in een later traject samen te knokken voor een kinderboerderij.

Dat wat de inwoners zelf initiëren, wat de Raad beweegt weloverwogen te oordelen, hetgeen mensen beweegt om hun leefomgeving zelf in te richten en groepen mensen met elkaar verbindt - doet mijn socialistisch hart sneller kloppen.

Marcel Lathouwers
Gemeenteraadslid SP

Reactie toevoegen

U bent hier