h

Eindhoven heeft vanaf nu deel-fietsen als alternatief voor autogebruik

10 januari 2016

Eindhoven heeft vanaf nu deel-fietsen als alternatief voor autogebruik

Foto: Studio040

Vanaf januari 2016 heeft Eindhoven deelfietsen, of 'Hoppers'. Dit zijn fietsen die mensen kunnen huren en op hetzelfde of een ander punt weer kunnen inleveren. De eerste fietsen zijn op woensdag 6 januari in gebruik genomen bij het Van Der Valkhotel aan de Aalsterweg. De provincie Noord-Brabant wil dat mensen sneller de fiets pakken en de auto vaker laten staan. Als wethouder Verkeer probeert Jannie Visscher goede alternatieven te bieden voor het gebruik van de auto als vervoermiddel binnen Eindhoven. Momenteel leidt het autogebruik in Eindhoven onder meer tot een slechte luchtkwaliteit op sommige plaatsen en dat is niet goed voor de gezondheid.

De eerste fietsen, 'Hoppers', staan bij het Van Der Valkhotel aan de Aalsterweg. Hotelgasten kunnen zich registreren, betalen, een fiets meenemen en die vervolgens na een rit weer stallen op een andere plek. 

Bij de onthulling waren onder anderen gedeputeerde Christophe van der Maat aanwezig, de wethouders Jannie Visscher en Mario Jacobs van respectievelijk Eindhoven en Tilburg aanwezig en de bedrijfsleiding van Hopperpoint.

De provincie Noord-Brabant wil dat mensen sneller de fiets pakken en de auto vaker laten staan. Daarom betaalt de provincie de helft van de eerste investeringen voor deelfietsen. De deelfietsen lijken een beetje op de OV-fiets van de NS, maar die staan alleen op stations, terwijl de deelfiets op andere plekken moet komen.

Begin februari komt er een tweede Hopperpoint in Eindhoven. Tegelijkertijd komt dan de eerste in Tilburg. Dat aantal wordt in beide steden nog dit jaar uitgebreid naar tien. Hierna zijn Breda, Den Bosch en Helmond aan de beurt. In eerste instantie gat het om gewone fietsen. maar Hopperpoint wil snel uitbreiden met e-bikes.

Als dit deelfietsensysteem een succes wordt wordt het vooral voor mensen die onze stad bezoeken makkelijker om zich per fiets te gaan verplaatsen. De luchtkwaliteit zal hierdoor verbeteren. 

Bron: Studio040, Eerste deelfietsen van Hopperpoint de weg op

Reactie toevoegen

U bent hier