h

Eindhoven experimenteert met versoepelde regels voor bijstand

19 december 2015

Eindhoven experimenteert met versoepelde regels voor bijstand

Foto: loesje / www.loesje.nl

De gemeenteraad van Eindhoven besloot begin december om te kiezen voor een vriendelijkere benadering van bijstandsgerechtigden. Na jaren van strenger beleid rondom het afgeven van bijstand en vastleggen in de Participatiewet van de plicht om een tegenprestatie te leveren voor het ontvangen van een bijstand, besloten enkele gemeenten in Nederland, waaronder de gemeenteraad van Eindhoven om deze trend om te buigen naar een vriendelijkere.

In de gemeenteraad kwam GroenLinks in mei met een initiatief raadsvoorstel “Een stimulerende bijstandsregeling” gepresenteerd. De SP heeft dit initiatiefvoorstel ondersteund en draagt dit initiatief een warm hart toe.

Sinds januari 2015 heeft het Rijk een groot deel van de verantwoordelijkheid omtrend bijstand overgeheveld naar de gemeente, samen met een grote bezuiniging. Door de nieuwe participatiewet waarin is vastgelegd dat een bijstandsontvanger een tegenprestatie moet leveren en en door de toon van wantrouwen , blokkeren deze mensen vaak.

De regering is niet blij met deze trendwijziging. In de participatiewet is juist vastgelegd dat een tegenprestatie verplicht is. Het ministerie onderzoekt nu daarom of de experimenten mogelijk zijn binnen de huidige Participatiewet.

Naast Eindhoven werd in de gemeenteraden van Nijmegen en Amsterdam vorige week voor een vriendelijkere benadering van bijstandsgerechtigden. In Utrecht, Tilburg, Groningen en Wageningen is het initiatief al ontstaan om met staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken in gesprek te gaan over het verstrekken van bijstandsuitkeringen onder minder strenge voorwaarden.

Bronnen: Volkskrant, maandag 7 december 2015, pagina 14, 15 en GroenLinks Eindhoven: 'Initiatiefvoorstel GroenLinks voor meer stimulerende bijstandsregeling'

Reactie toevoegen

U bent hier