h

Ruit om Eindhoven en de luchtkwaliteit

23 januari 2014

Ruit om Eindhoven en de luchtkwaliteit

In het Eindhovens Dagblad van 10 januari 2014 stond een ingezonden brief van Bert van Heesch, waarin hij zich uitsprak ten gunste van de Ruit om Eindhoven. Hij deed daarin vooral uitspraken over de luchtkwaliteit binnen Eindhoven, die door de Ruit zou verbeteren.

De wegen zouden minder overbelast worden, waardoor het verkeer minder stil zou staan. Bovendien zouden er innovatieve maatregelen mogelijk zijn, zoals overkapping en nieuwe technieken voor fijn stof- en NOx-reductie.

Het ernstige vermoeden bestaat dat Bert van Heesch, de ondertekenaar, dezelfde is als Bert van Heesch van de TUe die onderzoek doet aan de coronatechniek voor luchtzuivering in tunnels. Enige verstrengeling van belangen lijkt hier aan de orde.

Bovendien lijkt de kennis van Van Heesch niet op de eerste plaats bij verkeerszaken te liggen en bij de lokale en provinciale politiek, die deze verkeerszaken aansturen. Als hij die kennis wel had gehad, was hij wat voorzichtiger geweest met zijn plompverloren beweringen.

In hoeverre de coronatechniek, die niet lang geleden voor het eerst beproefd is in het Dommeltunneltje voor fietsers naast het station, daadwerkelijk een oplossing kan bieden voor luchtvervuiling in tunnels (inderdaad een probleem) moet nog blijken.

Ik heb een artikel aan het Eindhovens Dagblad aangeboden, dat niet geplaatst is. Omdat geluiden als die van Van Heesch een enkele keer vaker gehoord worden in Woensel-Oost en Tongelre, bied ik dit artikel aan de Eindhovense SP-site aan.

Ingezonden brieven in het ED moeten kort zijn, dus er valt over dit onderwerp wel meer te vertellen. Wie daarin geïnteresseerd is, kan contact opnemen.

Zeer kort door de bocht is de boodschap dat Tongelre zich rijk rekent en Woensel-Oost maar een klein voordeel heeft, terwijl Blixembosch, Bokt en mogelijk de Achtse Barrier er een betrekkelijk klein probleem bij krijgen. Per saldo verplaatst de Ruit betrekkelijk kleine luchtkwaliteitseffecten binnen Eindhoven.

Bernard Gerard
bjmgerard@gmail.com

Reactie toevoegen

U bent hier