h

Meerderheid gemeenteraad wil een schaliegas-vrij Eindhoven

2 oktober 2013

Meerderheid gemeenteraad wil een schaliegas-vrij Eindhoven

Een ruime meerderheid van de Eindhovense gemeenteraad steunde gisteren de actuele motie (pdf-file) van GroenLinks, SP, PvdA, CDA, LPF en Samen Eindhoven en verklaarde daarmee Eindhoven schaliegas-vrij.

Alleen het OuderenAppel en de VVD stemden tegen de motie. Dit was opmerkelijk, omdat er tijdens een eerdere discussie er nog geen meerderheid was.

schaliegas-vrijDe winning van schaliegas is omstreden. De voorstanders zien vooral de miljoenen euro's die met schaliegas verdiend kunnen worden, terwijl de tegenstanders vooral de miljoenen euro's aan schade aan gezondheid en milieu zien. Ook past de winning van schaliegas niet binnen het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Eindhoven.

Met de actuele motie willen de indieners, dat er geen (proef)boringen naar schalie- en steenkoolgas binnen de gemeente Eindhoven mogen plaatsvinden en vindt (proef)boringen op andere plaatsen onwenselijk. Daarmee verklaren zij de gemeente Eindhoven schaliegas-vrij.

Tevens vragen zij aan het college om dit standpunt kenbaar te maken aan andere gemeenten, de provincie, de Tweede Kamer en de minister. En dat dit onderwerp in de toekomst een onderwerp is, waar de gemeenteraad over dient te beslissen en dat het daarmee geen collegebevoegdheid meer is.

Ernest Maas
Raadslid SP Eindhoven

Teleurstellend debat over schaliegas

U bent hier