h

SP negatief over voorkeurstracé ruit om Eindhoven

11 september 2013

SP negatief over voorkeurstracé ruit om Eindhoven

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 10 november ging een meerderheid van de raad niet akkoord met het door de Stuurgroep Brainport Oost voorgestelde voorkeursalternatief voor de 'Ruit Eindhoven'.

De SP kwam met een duidelijk standpunt. Nut en noodzaak van de aanleg van een weg langs het kanaal in Son is niet bewezen, zie ook: De Ruit om Eindhoven is weggegooid geld. Pak eerst de bestaande knelpunten op de N279 aan, de weg Veghel naar Asten, en onderzoek dan opnieuw nut en noodzaak van een Oostwest verbinding.

Voorkeurstracé ruit om Eindhoven
Voorkeurstracé ruit om Eindhoven

De uitgangspunten voor de aanleg van de Ruit om Eindhoven stammen nog uit een ver verleden en zijn gebaseerd op een sterke groei van het autoverkeer. Het rapport 'Vergrijzing en ruimte' (pdf-file), van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, is een van de rapporten die dat tegenspreekt. In dat rapport staat dat door de vergrijzing de mobiliteit gaat dalen. De mobiliteitsvergrijzing draagt bij aan een gelijkmatiger spreiding van het autoverkeer over de dag en daarmee aan de afname van filevorming.

Opmerkelijk en duidelijk is ook het standpunt van de ANWB ten aanzien van de Oostwest verbinding. “De landschappelijke kwetsbaarheid van het gebied waar de oost-westverbinding doorheen zou gaan, vraagt om een zeer overtuigende onderbouwing van nut en noodzaak. De ANWB is van mening dat nut en noodzaak van de aanleg van een oost-westverbinding op dit moment onvoldoende zijn aangetoond. De ANWB is dan ook van mening, dat de nut en noodzaak beter en nader onderbouwd dient te worden met name gezien de toekomstige ontwikkeling van de mobiliteit in het algemeen en die van de regio in het bijzonder.”

Andere partijen, behalve de VVD, willen eerst nog vasthouden aan het integrale pakket zoals vastgesteld in het regionaal bereikbaarheidsakkoord van 2007. In dat kader wordt met name gepleit voor een geboorde tunnel door het Dommeldal en een aansluiting op het knooppunt Ekkersrijt, maar ook slimme en snelle verbindingen voor openbaar vervoer en fietsverkeer. Er wordt aandacht gevraagd voor innovatieve oplossingen voor het totale pakket aan vervoersmaatregelen. Maar nut en noodzaak moet meegenomen worden bij elke stap.

De SP kon zich hierin vinden, vooral omdat nut en noodzaak van de aanleg leidend blijven. Wethouder Helms (VVD) moet nu dit standpunt inbrengen bij de volgende vergadering van de Stuurgroep Brainport Oost. De SP blijft het verloop aandachtig volgen.

Ernest Maas
Raadslid SP Eindhoven

Kabaal voor het Kanaal; Ruit ‘r uit!
De Ruit om Eindhoven is weggegooid geld

U bent hier