h

Kabaal voor het Kanaal; Ruit ‘r uit!

9 september 2013

Kabaal voor het Kanaal; Ruit ‘r uit!

De stilte langs het vredige stuk van het Wilhelminakanaal bij de Stad van Gerwen werd even verbroken. Een groot aantal mensen uit de regio is naar Stad van Gerwen getrokken om daar geluid te laten horen tegen de nieuwe snelweg; De Ruit. Als we nu geen herrie maken, dan is straks de stilte voorgoed verdwenen.

De SP was goed vertegenwoordigd; uit Nuenen, Eindhoven en andere plaatsen waren er SP-ers, goed zichtbaar. Tot verbazing van het publiek; want hadden de SP-statenleden niet voor het plan gestemd? Ook dan kun je als SP-er nog je eigen mening hebben. Bovendien hadden de statenleden ingestemd met een plan met tunnels en viaducten. Dat lijkt er nu niet te komen. Dus laten we een geluid horen, in de hoop dat dit in de gemeenteraden wordt opgepikt en de wethouders niet meegaan in het plan van de provincie.

SP delegatie uit Eindhoven
SP delegatie uit Eindhoven

De argumenten waarom de weg niet nodig is, niet gewenst is en wat de alternatieven zijn, werden herhaald. Het meest herkenbare argument was van de laatste spreker, professor dr ir Jan Friso Groote van de faculteit Wiskunde en Informatica: Het is mij na al die jaren nog steeds niet duidelijk waarom die weg er moet komen. Wat levert het op? De enige argumenten voor de weg zijn dat we er al zo lang over gesproken hebben, dit is geen goede reden.

Dat is ongeveer de mening van de meeste aanwezigen: In de slimste regio moeten we niet teruggrijpen op asfalteren, dé oplossing sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw, maar aan de slag gaan met de alternatieven die bijvoorbeeld vanuit de automotive campus bedacht worden. Het is niet duidelijk is wat deze weg nu zo noodzakelijk maakt dat het unieke beekdal ervoor moet wijken. Het geld kan verstandiger geïnvesteerd worden in oplossingen waar ook onze kleinkinderen nog plezier van zullen hebben.

Napraten langs het, nu nog, stille kanaal
Napraten langs het, nu nog, stille kanaal

Na afloop heeft de SP delegatie uit Eindhoven nog nagepraat en genoten van de stilte aan het kanaal. Wij gaan terug naar onze raadsleden met het verzoek te vechten voor het behoud van dit unieke stukje Brabant.

Aartje van Oostenbrugge
Redactie SP Eindhoven

U bent hier