h

Nota vrijwilligersbeleid vaag

23 mei 2013

Nota vrijwilligersbeleid vaag

Vrijwilligers en mantelzorgers doen volgens de SP belangrijk werk, dat gewaardeerd moet worden. Dat de SP dit vindt zal niemand verbazen. Het nieuwe Eindhovense vrijwilligersbeleid is door de partij dus uitgebreid onder de loep genomen, maar de raadsnota, die deze maand behandeld werd, vinden we abstract en vaag.

Het Eindhovense vrijwilligersbeleid, onderzoek onder vrijwilligers en mantelzorgers gedaan. Dit alles heeft ons voldoende informatie gegeven om in de gemeenteraad goed te weten waarover we praten.

Eigen onderzoek onder vrijwilligers
Eigen onderzoek onder vrijwilligers

Tijdens de raadscommissiebehandeling van 14 mei deed wethouder Scholten (GroenLinks) al een aantal toezeggingen aan de SP. Zo had de SP onder andere opgemerkt dat vrijwilligers die een conflict hebben of zonder reden op straat worden gezet, nergens terecht kunnen. De SP zou graag een meldpunt misstanden voor vrijwilligers zien. De wethouder vond dit een goede aanvulling en het voorstel komt in het uitvoeringsprogramma na de zomer op terug.

Verder was de wethouder het eens met de SP, dat vrijwilligerswerk geen vervanging mag zijn voor betaald werk en dat ondersteuning van professionals een noodzaak is. Voor de SP kan de wethouder dit niet vaak genoeg zeggen. Tijdens ons onderzoek hoorden we verhalen dat het in de praktijk soms heel anders lijkt te gaan.

Tijdens de raadsvergadering van 21 mei kwam de SP nog met een raadsvoorstel. De SP wil een open bemiddelingssysteem voor vrijwilligers en een jaarlijks overzicht van verwijzingen. Nu is het zo, dat het Vrijwilligerspunt, onderdeel van Lumens, alle verwijzingen doet voor alle instanties en clubs die vrijwilligers nodig hebben. De SP ziet hier een gevaar in, dat het Vrijwilligerspunt eerst aan zichzelf of Lumens zal denken bij bemiddeling.

De wethouder vond het amendement om een nieuw bemiddelingssysteem in te stellen te ver gaan, maar deed wel een aantal toezeggingen. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt met het Vrijwilligerspunt om dergelijke praktijken te voorkomen. Ook zal er meer inzicht worden gegeven in het functioneren en de bemiddelingen van het Vrijwilligerspunt. Deze toezeggingen waren voor de SP voldoende om het amendement in te trekken.

Maar het uiteindelijke raadsvoorstel als kon de SP, ondanks alle toezeggingen, toch niet steunen. De nota blijft volgens ons nog te abstract. De SP blijft zich zorgen maken over de hoge inzet op vrijwilligers en mantelzorgers, zonder dat het echt duidelijk is of dit wel kan. Eindhoven heeft al een hoge deelname als het gaat om vrijwilligerswerk en op een gegeven moment is de rek er dan ook uit. Samen met de Fractie Sodenkamp stemde de SP dan ook tegen het raadsvoorstel.

Ernest Maas
Raadslid SP Eindhoven

Raadsvoorstel 'Verbindende kracht – Samen voor elkaar'
Nota 'Verbindende kracht – Samen voor elkaar'
Amendement Waarborging onafhankelijkheid kleine instellingen
De kracht van de vrijwilligers
Resultaten onderzoek n.a.v. nota: Verbindende kracht - samen voor elkaar Eindhoven Maart 2013

U bent hier