h

De kracht van de vrijwilligers

3 mei 2013

De kracht van de vrijwilligers

Vinden vrijwilligers in Eindhoven het belangrijk als ze gewaardeerd worden? En door wie willen mantelzorgers het liefst geholpen worden? In de nota ‘Verbindende Kracht’(maart 2013) staan allerlei vooronderstellingen, waarvan de SP zich afvraagt “Wat vinden de vrijwilligers en mantelzorgers er zelf van?’. Hoog tijd om mensen op straat het zelf te vragen.

De nota met de lange naam ‘Verbindende Kracht – Samen voor elkaar: de ontwikkeling van samenkracht in Eindhoven’ wordt volgende maand besproken in de gemeenteraad. Als voorbereiding daarop gaan we als SP gericht met een aantal vragen op pad in Eindhoven.

Voor onze vragen maakte men tijd
Voor onze vragen maakte men tijd

Afgelopen woensdagmiddag waren we met een team op de markt bij het Kastelenplein. Al gauw bleek dat zowel SP-stemmers, als anti-SP-ers ons toch wel even te woord wilden staan voor een gesprekje over hun vrijwilligerswerk of hun mantelzorgtaken.

In de nota wil de gemeente dat meer mensen vrijwilligerswerk gaan doen (in 2011 deed 42% vrijwilligerswerk). Aan mensen die nu geen vrijwilligerswerk doen vroegen we natuurlijk wat de reden was. Als reactie op die vraag kregen we bijna telkens meteen te horen “Ik heb geen tijd”. Het wordt dus een hele klus om meer mensen op pad te krijgen voor een passend onbetaald klusje wat ze met zin kunnen gaan doen.

Ook mantelzorgers waardeerden onze vragen
Ook mantelzorgers waardeerden onze vragen

Enkele mantelzorgers maakte gebruik om hun verhaal uitgebreid een keer te delen. “Ik waardeer dit zeer, dat u dit doet. Ik ben blij dat ik mijn verhaal even kwijt kan” was een spontane reactie. En als SP-er hoor je die verhalen graag.

Een vrijwilliger van een VTA deelde meteen allerlei andere bijkomende ervaringen met mij. Uit zichzelf begon ze over de extreem hoge gouden handdruk van Dinie van der Linden van de Lumens groep. Haar letterlijke woorden waren “Belachelijk dat Dinie van der Linden zoveel geld mee krijgt, terwijl wij nog een koffiezetter uit de tijd van Ben Hur hebben”. Worden waar ik niet veel tegenin te brengen heb!

Spontaan werden ervaringen gedeeld
Spontaan werden ervaringen gedeeld

Binnenkort gaan we nog een keer op pad, waarna we alle reactie bij elkaar zetten en conclusies kunnen gaan trekken. De SP raadsleden kunnen de ervaringen uit dit onderzoek gebruiken tijdens de bespreking van de nota in de commissie van dinsdag 14 mei a.s..

Mocht je de vragen ook willen beantwoorden mail ons, dan sturen we de vragen aan je op.

Anke van Hest
Afdelingsvoorzitter SP Eindhoven

U bent hier