h

SP amendement gehandicaptenparkeerkaart aangenomen

8 november 2012

SP amendement gehandicaptenparkeerkaart aangenomen

Tijdens de begrotingsbehandeling van dinsdag 6 november werd het nog even spannend, maar uiteindelijk is het SP amendement voor verlaging van de kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart met een ruime meerderheid aangenomen.

Het tarief voor een nieuwe aanvraag en een herkeuring is hiermee vastgesteld op € 108,75 in plaats van € 201,75. Minima kunnen een beroep doen op de Bijzondere Bijstand voor vergoeding van de kosten.

Eerder was gebleken dat het tarief voor een nieuwe aanvraag en een herkeuring de burger € 201,75 zou gaan kosten. De SP vond dit onacceptabel en diende een amendement in. Een amendement is een formele wijziging van de begroting.

Het amendement
Het amendement

Wethouder Depla (PvdA) van financiën bleef in zijn reactie het coalitieakkoord aanhalen, waarin was afgesproken dat leges kostendekkend moeten zijn. De leges is prijs van door de gemeente geleverde diensten zoals de uitgifte van gehandicaptenparkeerkaart en paspoorten. Het tarief van de keuringsarts vond de wethouder weliswaar vrij hoog, maar dat kan pas aangepast worden bij een nieuwe aanbesteding in 2014.

GroenLinks was het hier meteen niet mee eens en hebben, net als het CDA, het amendement mee ondertekend. Voor de overige coalitiepartijen, PvdA, VVD en D66, moest er nog wat onderhandeld worden. Zij wilden alleen akkoord gaan, als er een zin aan het amendement werd toegevoegd.

Deze zin is als volgt: 'voor mensen die een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen, maar deze op basis van medische keuring niet verkrijgen, worden de kosten van de medische keuring wel in rekening gebracht'. Dit om te voorkomen dat mensen onnodig een gehandicaptenparkeerkaart aan gaan vragen. De SP kon zich hierin vinden en heeft het amendement aangepast.

Bij de uiteindelijke stemming was een grote meerderheid voor het amendement. Opvallend waren wel de tegenstemmers. Dit waren: Ouderenappel, Leefbaar Eindhoven en Trots op Nederland. Ouderenappel was bang dat er een tekort bij de WMO zou ontstaan. Mijn argument dat er vorig jaar een miljoen euro over was en de onkosten van het SP voorstel, € 13.000,- per jaar, op het totale budget maar een schijntje is kon hen niet overhalen. Van de overige twee partijen kwam geen stemverklaring, dus is het gissen naar hun reden.

Zie ook het artikel 'Kosten gehandicaptenparkeerkaart onaanvaardbaar hoog'.

Het amendement vindt u hier (pdf-file).

Ernest Maas
Raadslid SP Eindhoven

U bent hier