h

Kosten gehandicaptenparkeerkaart onaanvaardbaar hoog

2 november 2012

Kosten gehandicaptenparkeerkaart onaanvaardbaar hoog

In 2013 zullen de kosten voor mensen die een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aanvragen en de mensen die al een kaart hebben en in aanmerking komen voor een herkeuring, onaanvaardbaar hoog worden.

Dit komt door het tarief van de keuringsarts. Europese regelgeving zegt dat mensen niet naar hun eigen arts mogen voor een keuring, maar gebruik moeten maken van een door de gemeente aangewezen onafhankelijke keuringsarts.

De gehandicaptenparkeerkaart
De gehandicaptenparkeerkaart

Deze arts is een aantal jaren geleden door een verplichte Europese aanbesteding aangesteld met verbazingwekkende tarieven. De keuringsarts rekent € 91,- voor het bezoek aan het spreekuur (wordt € 93,- in 2013) en € 191,- voor een huisbezoek (wordt € 195,- in 2013).

De aanvrager gaat dus de kosten van de kaart (€36,50), de personele kosten van de gemeente Eindhoven (€ 72,25) €en de kosten van de keuringsarts betalen. Bij elkaar is dat dus € 201,75.

In het Eindhovens coalitieakkoord (PvdA, VVD, D66 en GroenLinks) is afgesproken dat gemeentelijke heffingen kostendekkend worden. Maar niemand had verwacht dat een keuringsarts dergelijke tarieven rekent.

In de raadscommissiebehandeling van dit onderwerp op 30 oktober heb ik hierover mijn verbazing uitgesproken met de volgende woorden “Maar dan de argumenten. Uitvoering medische keuring door externe artsen zijn € 91 tijdens spreekuur en € 191 met een huisbezoek. Spreekuur is hier overigens een groot woord. Een dergelijk bezoek kost vaak maar 5 minuten en wordt dan uitgevoerd door een assistent. En €100 extra voor een huisbezoek? Wordt hier gebruik gemaakt van auto met chauffeur?”

GroenLinks wethouder Scholten (Zorg en Welzijn) wees meteen op het feit, dat dit niet bij haar portefeuille hoorde, maar bij die van haar PvdA collega Depla (Financiën). Deze stuurde later een memo waarin hij stelde “Een kostendekkend tarief is maatschappelijk verantwoord omdat gebruikers in Eindhoven gratis mogen parkeren”. Volkomen kul natuurlijk.

Daarom komt de SP aanstaande dinsdag, 6 november, met een amendement waar zij voorstelt om aanvragers alleen de kosten van de kaart en de personele kosten, samen € 108,75, te laten betalen. De overige kosten zouden dan gedekt moeten worden uit het WMO budget.

Dit tarief van € 108,75 is nog steeds erg veel, maar staat wel in verhouding met steden uit de buurt, zoals Tilburg € 107,- en Den Bosch € 108,- waar ook gratis mag worden geparkeerd.

Ernest Maas
Raadslid SP Eindhoven

U bent hier