h

Goedbezochte avond over Geluid en Politiek

16 februari 2012

Goedbezochte avond over Geluid en Politiek

Op maandag 13 februari had de Tweede Kamerfractie van de SP, samen met de Eindhovense afdeling, een avond georganiseerd over het thema Geluid en Politiek. Als sprekers traden op SP – Tweede Kamerlid Paulus Jansen, Ron Maas van het bedrijf Geluidsnet BV en Fred Woudenberg van de Amsterdamse GGD.

De avond (in de Eindhovense raadszaal) werd bezocht door ca 65 mensen.

Onze nachtrust
De presentatie van Paulus Jansen valt samen te vatten met de kreet “Wie beschermt onze nachtrust?”. Hij wees erop dat er meer maatregelen nodig zijn dan nu toegepast. Het geluidbeleid kan de gevolgen van de groei van het wegverkeer niet voldoende terugdringen. Na uitvoering van het beleid resteren er nog 10% hardnekkige knelpunten. Ook stille remsystemen bij treinen worden minder toegepast dan de bedoeling is.

Bij het kabinet is dit onderwerp niet in goede handen: er komt wel meer geld voor nieuwe infrastructuur, maar minder voor flankerend beleid. Het kabinet probeert de invloed van omwonenden te beperken.

Er staan een stel geluidsgerelateerde onderwerpen op de parlementaire agenda. Swung – 1 is een onlangs van kracht geworden opvolger van de Wet Geluidshinder waar het om actieplannen en geluidskaarten gaat en om grotere spoor- en snelwegen. Ook nieuwe spoorlijnen, regionale vliegvelden, de AWACS en het nieuwe Bouwbesluit hoeden onze parlementariërs bezig. Op Swung – 1 ging Paulus wat verder in. Die Wet geldt in Eindhoven voor mensen die dicht op de Poot van Metz wonen, de A67 of de spoorlijn. Verder kreeg de geluidscumulatie aandacht (hinder uit verschillende bronnen, zoals in Acht of in Best-Zuid.

Tenslotte wees Paulus op het belang van Europese maatregelen.

De presentatie van Paulus Jansen vindt u hier (pdf-file).

Meten, hoe en waarom
Ron Maas gaf een uiteenzetting met een meer technisch karakter, over hoe het akoestische systeem werkte. Hij klaagde dat hij nu in 20 minuten moest doen, waar hij bij studenten twee dagdelen over deed. Maar toch kwam de grote lijn er redelijk uit: het middelings-principe, de straffactoren voor de avond en de nacht, de Kosteneenheid en de Lden, enz. Ook hij benadrukte het belang van meten. Overigens staan modelberekeningen en meten niet tegenover elkaar. Eerder vullen ze elkaar aan.

Rekenmodellen zijn de enige methode op veel punten een uitspraak te kunnen doen. Ze gaan echter uit van gestandaardiseerde omstandigheden en die schematisering vindt niet altijd juist plaats of veroudert. Metingen kunnen controleren of de berekeningen kloppen, en kunnen er de individuele uitzonderingen op de algemene aannames uithalen. Je zult maar net aan asfalt wonen dat niet schematisch is, maar toevallig vol bulten en kuilen (kaboem, kaboem).

De presentatie van Ron Maas vindt u hier (pdf-file).

Geluid, een met stip stijgend milieuprobleem
Fred Woudenberg sprak over de medische gevolgen van geluid. Hij is een van de weinige GGD-artsen die zich daarin gespecialiseerd heeft.

Het inschatten van risico’s van maatschappelijke omstandigheden en leefwijzen behoort tot het normale werk van een GGD. Geluid begint zich daar nu tussen te dringen als groeiend probleem. Bovenaan staan onomstreden, aldus Woudenberg, de klassieke problemen: roken, alcohol, te veel vet en te weinig beweging. De mensen zijn nog steeds het minst bang voor het grootste gevaar.

Een eind daaronder komen een aantal risicofactoren die grofweg even zwaar wegen: asbest, ongevallen thuis en in het verkeer, luchtverontreiniging en geluid. Via de keten hinder – hartslagbeïnvloeding – vaatziektes – hartinfarct leidt geluid tot enkele tientallen tot honderden extra doden in Nederland. Er was ook nog een interessante uiteenzetting over DALY’s, maar dat gaat te ver voor deze ruimte.

Verder, zei Woudenberg, is geluid een probleem in opkomst, terwijl bijvoorbeeld een probleem als de luchtvervuiling al jaren dalende is. Het duurt niet lang meer voor er meer mensen aan geluid doodgaan als aan fijn stof.

De presentatie van Fred Woudenberg vindt u hier (pdf-file).

De discussie
In de discussie kwam een verscheidenheid aan onderwerpen voorbij, zoals buren, brommers en buurten. Er zaten mensen rond de N279 Noord (waar de provincie een nieuwe autoweg wil aanleggen), en van de buurtorganisatie uit de Kalverstraat (langs de spoorlijn naar Weert) – een saneringssituatie die al 20 jaar of daaromtrent niet wordt uitgevoerd. Het is een schandaal. Ze hebben op de avond contact gelegd met Ernest Maas van de gemeenteraads-fractie.

Het overlijden van Rens van Luxemburg
Professor van Luxemburg (akoestiek) had als vierde spreker een verhaal zullen vertellen over de productie en overdracht van geluid in de gebouwde omgeving. Maar de vrijdag ervoor werd hij al ziek afgemeld en in de pauze van de openbare avond werd bekend dat hij de dag ervoor was overleden.

De SP betreurt dat wij zijn verhaal niet meer hebben kunnen horen, is erkentelijk dat hij had willen komen, en wenst de nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit zeer onverwachte, grote verlies.

De presentaties en verdere interesse
Wie interesse heeft in de sheets van de avond, of anderszins contact zoekt, kan terecht bij ondergetekende.

Bernard Gerard
040-2454879
bjmgerard@gmail.com

De presentatie van Paulus Jansen vindt u hier (pdf-file)
De presentatie van Ron Maas vindt u hier (pdf-file)
De presentatie van Fred Woudenberg vindt u hier (pdf-file)

U bent hier