h

Discussie uitbereiding zondagopenstellingen is gesloten

27 januari 2012

Discussie uitbereiding zondagopenstellingen is gesloten

Dinsdagavond kwam na een raadsvergadering van twee uur een voorlopig einde aan de ruim een jaar durende discussie over het uitbreiden van het aantal koopzondagen. Dat zijn en blijven er veertien per jaar. De SP vindt het huidige aantal ruim voldoende. Een meerderheid van de Eindhovense raad vond dit ook.

"We zijn principieel tegen een uitbreiding," aldus Ans Heesterbeek, die namens de SP-fractie het woord voerde in de raad. "Het leven is meer dan consumeren en meer dan werken." Ze benadrukte ook de nadelige gevolgen die een uitbreiding zal hebben voor de kleine winkeliers, die het in het huidige economische klimaat al zwaar genoeg hebben. Wethouder Joost Helms (VVD) beaamde dat kleine winkeliers het momenteel moeilijk hebben, maar "we kunnen het tij niet keren door de openstelling niet toe te staan." Dat kan misschien zo zijn, maar dit is echter geen reden om deze winkeliers het leven nog eens extra zuur te maken door de oneerlijke concurrentie verder uit te breiden.

 Rob de Kruif
Ans Heesterbeek / Foto: Rob de Kruif

Het gegoochel met getallen door D66 om de voordelen van een uitbreiding te benadrukken maakten geen indruk. Zoals in eerdere discussies werden de getallen ook nu weer door verschillende fracties betwist. VVD-fractiewoordvoerder Ferry van den Broek zag de bui al hangen en nam in zijn betoog alvast een voorsprongetje op de verwachte negatieve uitkomst van de raadsdiscussie. De VVD-er voorziet dat Eindhoven een "Staphorst aan de Dommel" wordt en verweet de gemeenteraad "dorpsdenken". Het feit dat Eindhoven op 6 oktober 2011 werd uitgeroepen tot 'Beste Binnenstad 2011 - 2013' in de categorie 'grote' binnensteden laat zien dat het wel losloopt met dat "Staphorst" en het "dorpsdenken". Eindhoven won deze prijs ondanks of misschien dankzij het feit dat een aantal gemeenten rondom Eindhoven juist wel meer koopzondagen hebben.

En als er als gevolg van extra koopzondagen lokaal sprake zou zijn van een economische groei betekent dit dat er ergens anders een achteruitgang plaatsvindt. Geld kan tenslotte maar een keer worden uitgeven. Een extra winkeldag maakt niet dat ik opeens meer geld te besteden hebben. Mocht dat bij u wel gebeuren, dan zou ik graag weten hoe u dit voor elkaar krijgt...

Uiteindelijk stemden die dinsdagavond alleen de fracties van VVD, D66, LPF en Fractie Sodenkamp vóór het collegevoorstel, waarmee er geen meerderheid in de raad was.

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

Lees ook: Zondagsopenstelling Eindhoven (28-09-2011).

U bent hier