h

Zondagsopenstelling Eindhoven

28 september 2011

Zondagsopenstelling Eindhoven

In het ED van 24 september pleiten D’66-raadsleden Aarts en Bonsen voor het recht van winkeliers om voor zondagsopenstelling te kiezen. Zij baseren zich daarbij op een onderzoek onder Eindhovenaren over dit onderwerp. Hoewel wij het met hen eens zijn dat de mening van de burgers van belang is bij beslissingen die genomen worden voor de stad, hebben we toch enkele kanttekeningen.

De eerste opmerking betreft de keuze van de onderzoeksuitkomsten die in het artikel gebruikt worden. Inderdaad vinden heel veel mensen dat de winkeliers zelf moeten mogen uitmaken op welke dagen ze open zijn. Daarnaast echter vindt een kleine meerderheid dat de binnenstadswinkels meer zondagen open moeten zijn, een minderheid wil deze mogelijkheid voor de rest van Eindhoven. Deze laatste bevindingen worden niet genoemd in het verhaal. Ook blijft onvermeld dat slechts een kleine groep wekelijks of maandelijks wil shoppen op zondag, minder dan 50% van de ondervraagden gaat het verst: die willen enkele keren per jaar.

Reportage Studio040

Maar goed, als winkeliers nou open willen zijn op zondag, waarom zou de gemeente dat dan tegenhouden? Deze redenering lijkt logisch, alleen jammer dat de keuzevrijheid in de praktijk veel minder groot zal zijn dan wellicht gedacht. De ‘keuze’ om als enige winkelier op zondag dicht te blijven kan niet gemaakt worden, die keuze kost klanten en goodwill. Iedere winkelier zal, want moet, mee gaan doen in de ‘slag om de klant’. Het argument van de werkgelegenheid is dan zeer betrekkelijk; het zondagse personeel zal bij de winkelketens bestaan uit laagbetaalde scholieren en in de kleine bedrijven uit de winkeleigenaar die daarmee op een werkweek van zeven dagen komt.

Tweede kritiekpunt betreft het economisch argument dat wordt genoemd. Het gegeven dat hierbij de mening van burgers wordt gebracht als feitelijk onderzoeksresultaat laten we dan maar voor wat het is, Zondagopenstelling leidt tot extra uitgaven, wordt gesteld. En dat is positief want omzet is werkgelegenheid. Klinkt logisch.

Studio Stadhuis

Wij geloven er niks van. Natuurlijk zal er meer gekocht worden, een zondagse wandeling door het centrum zorgt vrijwel altijd voor een impulsaankoop, als je geld hebt tenminste. Maar die aankoop wordt dan niet op zaterdag gedaan. Op zondag boodschappen doen is misschien makkelijk, dan hoeft het niet op maandag na het werk. En omdat het zondag is neem je wat extra’s mee.

Dat schiet niet op en dat hoeft ook niet. Het leven is namelijk heel wat meer dan consumeren. Klanten, noch winkeliers, noch hun personeel worden beter, wijzer of gelukkiger van werken en shoppen op zondag.

Wij zijn van mening dat zondagsopenstelling een instrument is dat onder bepaalde voorwaarden ingezet kan worden. Daarbij dienen de belangen van alle partijen te worden meegewogen en die van sommige beschermd. In de euforie van het continue winkelparadijs geloven we niet.

Ans Heesterbeek
Raadslid SP Eindhoven

Deze brief is gepubliceerd in het ED van woensdag 28 september.

U bent hier