h

De Kadernota en de beloftes

7 juli 2011

De Kadernota en de beloftes

De bespreking van de Kadernota op 5 juli was een matte vertoning. De kritiek die de SP eerder geuit had: het is allemaal al beklonken en meepraten heeft weinig zin, is waarheid geworden.

Het is tekenend dat de Kadernota aangenomen is met steun van de coalitiepartijen, de complete oppositie stemde tegen.

Reportage Studio040

Het is ook heel tekenend dat de coalitiefracties met een gezamenlijke motie kwamen waarin opgeroepen werd tot duidelijkheid over de besteding van de miljoenen voor innovatie en design. Blijkbaar snapte men net zoals wij, niet waar dat geld naar toe gaat. En dat die motie na de woorden van het college weer ingetrokken werd, tja…

Voorafgaand aan de Kadernota heeft het college al enkele bezuinigingen geregeld, onder andere die op het leerlingenvervoer. De SP heeft in de vergadering gemeld dat de eerste trieste verhalen van schrijnende gevallen al binnen zijn. Meer dan dat: aandacht vragen van de wethouder, was niet meer mogelijk. De raad, lees coalitie, had al eerder ingestemd met de beperkingen in de voorzieningen.

Naast de IJsbaan en sportpark ’t Schoot wilde de SP ook sporthal Haagdijk sparen. Dat laatste is niet gelukt, heel vreemd als men bedenkt dat openhouden € 110.000,- per jaar kost. Wij hadden dat geld gevonden bij design, daar staat een intensivering van € 1.000.000,- klaar. Het merendeel van de raadsleden zag dat anders.

Onze zorg over de organisatie van de huishoudelijke hulp is niet geheel weg. Aanbesteden is niet nodig, dus vroegen we de wethouder om dat dan ook niet te doen en te behouden wat gaat is. Na toezeggingen van wethouder Scholten dat ze een slimme manier van organiseren aan het uitwerken is, hebben we onze motie aangehouden tot het najaar. Wellicht niet meer nodig, dat kunnen we dan bekijken.

Wij hebben zorgen over de kwaliteit van de woonwijken. Het afschaffen van het Welstandstoezicht vinden wij een slecht idee. Het belang van het individu mag niet gaan boven het algemeen belang. Volgens wethouder Fiers wordt deze kwestie besproken met en de beslissing neergelegd bij de raadsleden. Daar kijken we dus erg naar uit.

Een moeilijk verhaal blijft voor ons het VTA-beleid, de buurthuizen en soortgelijke voorzieningen, zo belangrijk voor een stad die actieve burgers en leefbaarheid hoog in het vaandel heeft. Meer dan losse berichten over verschillende VTA’s die wel of niet dicht gaan, bereiken ons niet. Daarom wilden wij via een motie meer duidelijkheid krijgen. Wethouder Schreurs kondigde aan dat ze die duidelijkheid nu niet kon geven, ze zit midden in een proces waarin alles rond het VTA-beleid op een rij wordt gezet. De SP trok de motie in. Wij komen dit najaar met een initiatiefvoorstel.

Dan de bibliotheek. Daarover hebben we grote zorgen, de bezuinigingen daar zijn buitenproportioneel. De eerdere toezegging van de wethouder om in het najaar verder te praten is mooi, maar met de Kadernota maken we wel de keuzes over de financiën. Wij dienden een amendement in, daarmee wilden we geld van design en van de extra’s voor cultuur vastzetten voor de bibliotheek, tot nader order. Als het meevalt, dan is dat mooi en kan het geld naar andere zaken.

Jammer dat de motie het niet haalde. Mooi dat de SP deze zomer met een biebestafette aandacht blijft vragen voor onze zorg. Dat helpt de discussie dit najaar.

Onze kritiek op de manier waarop de brandweer wordt gereorganiseerd werd niet gedeeld door de rest van de raad en ook niet door de burgemeester. Het is triest dat een landelijk plan om de brandweer te reorganiseren, en daarmee beter en doelmatiger te laten werken, vertroebeld wordt door heel vergaande plannen om de taken van de brandweermensen te verbreden. Wij wilden daar graag eens over mee praten, de rest had daar geen behoefte aan.

Toen kwam het meest verhelderende deel van de avond: onze eigen portemonnee. Samen met D’66 dienden we moties in waarin de raad gevraagd werd om af te zien van wachtgeld bij beëindiging raadswerk en om geen vergoedingen aan te vragen voor internet en computers. Zelf dienden we moties in om de vergoeding voor werkzaamheden en onkosten met 10% te verlagen en om € 25,- per maand te gaan betalen voor de parkeergarage. U raadt het al: ook dat werd niks.

Na de vakantie gaan we heel veel toezeggingen van het college verzilveren, dat staat vast.

Ans Heesterbeek
Fractievoorzitter SP Eindhoven

U bent hier