h

Bieb estafette op dreef

22 juli 2011

Bieb estafette op dreef

De bieb estafette is deze week echt op dreef gekomen. Woensdag zijn we bij het filiaal in Strijp en Tongelre geweest en op donderdagmiddag hebben we een bezoek gebracht aan bibliotheek in Mensfort (Woensel). Vijf filialen zijn nu bezocht, de bieb estafette is dus halverwege.

We werden bij alle filialen hartelijk ontvangen door het personeel. Het estafette-boek dat wij in elke filiaal neer hebben gelegd, had overal een prominenten plaats en was al goed gebruikt.

De bieb wordt zelfs als schrijf-steun gebruikt
De bieb wordt zelfs als schrijf-steun gebruikt

Al gauw bleek dat de bezoekers een duidelijke mening hebben, namelijk de bieb moet op wijkniveau blijven. Ondanks de zomervakantie was het overal veel drukker dan we verwacht hadden. De leeftijd van de bezoekers varieerde, maar vooral kinderen waren overal goed aan het snuffelen in het Luilekkerland van boeken.

Moeder schrijft en kind maakt een mooie tekening
Moeder schrijft en kind maakt een mooie tekening

Bij het filiaal in het Karregat waren de meningen iets feller. Daar zijn al vergevorderde plannen om het deel voor de jeugd bij een school onder te brengen en een andere deel bij Woonzorginstelling Berckelhof. Een mevrouw zat er erg vol van. “Ze moeten zich schamen” was haar reactie. Zij komt hier vaak en weet te vertellen dat door de ligging tegenover een Lidl kinderen de bieb goed weten te vinden. Hun ouders doen boodschappoen en de kinderen gaan ondertussen naar de bieb. Nu dit filiaal opgedeeld gaat worden, zullen deze kinderen de weg naar de bieb beslist niet meer weten te vinden. Want dan moeten ze speciaal op pad en dat is net een stap teveel.

Even na de boodschappen een stukje schrijven
Even na de boodschappen een stukje schrijven

Veel commentaar kwam er nu al over de gesplitste bieb. “Das handig ik op de ene plek voor mijn boeken en op een andere plek voor mijn zoon”. Een oudere dame vertelde ons “Het Karregat is net te belopen, dus de bieb hier behouden”.

Als snel werd het gezellig druk
Als snel werd het gezellig druk

In gesprek met de bezoekers bleek dat er eerder al gepraat was over een aangepast kleiner filiaal na de verbouwing van het Karregat. De leestafel van de bieb zou gekoppeld worden aan het buurtontmoetingscentrum. Dit klinkt toch echt als een goed idee dat geld op gaat leveren maar toch zorgt dat het laagdrempelig blijft en voor iedereen toegankelijk. Erg jammer dat niet voor dit soort oplossingen gekozen is, die zorgen dat het één locatie blijft op deze plek.

Af en toe moeten de SP-ers even op een kind passen
Af en toe moeten de SP-ers even op een kind passen

In Strijp komen veel oudere mensen. Zij hebben dan een uitje wat net nog gaat met een rollator. Wanneer de bieb daar opgaat in een Woonzorginstelling lijkt het fijn voor deze mensen, maar waar moeten ze dan naar toe als ze er even uit willen? Filiaal Strijp heeft een duidelijke buurtfunctie. De buurtbewoners komen daar dagelijks de krant lezen en andere tijdschriften. En na schooltijd komen er veel meisjes de computers gebruiken. Met splitsing van dit filiaal zou dat allemaal verloren gaan.

Jong en oud, iedereen wil dat de bieb blijft
Jong en oud, iedereen wil dat de bieb blijft

Als je alle meningen tot nu toe doorleest, valt vooral de felle toon op. Laten we hopen dat opmerkingen als “Weer een buurt zonder centraal punt”, “Eindhoven ontleest!”, “Als het verder weg is zal er minder vaak geleend worden”, “We gaan de bieb zo missen” de wethouder straks toch een andere kijk op de bibliotheek gaat geven.

Anke van Hest
Afdelingsvoorzitter SP Eindhoven

U bent hier