h

Gemeenteraad een stuk verder met kamerverhuur en aanpak overlast

25 mei 2011

Gemeenteraad een stuk verder met kamerverhuur en aanpak overlast

Eind mei beslist de raad over een voorstel van een raadswerkgroep om de kamerverhuur beter te reguleren om zo overlast beter tegen te kunnen gaan. Het college zal daarmee ook opgedragen worden om de huisvesting van arbeidsmigranten te verbeteren en een Meldpunt Woonoverlast in te stellen.

De raadsfractie van de SP was blij dat er een raadswerkgroep met hoorzittingen van gedupeerde bewoners, huurders en andere belanghebbenden zich bezig is gaan houden met het vraagstuk. In buurten als bijvoorbeeld Woensel-west en Bennekel hadden we al ervaren hoe belabberd de huisvesting van arbeidsmigranten is en welke gevolgen dat heeft voor de omwonenden (verpaupering in WoenselW en woonoverlast in de Bennekel).

Vooral omdat veel raadsleden pas voor het eerst met de realiteit op straat werden geconfronteerd heeft het allemaal wel een stuk langer geduurd dan verwacht. Daar staat tegenover dat we nu tevreden zijn over de kwaliteit van het Initiatiefvoorstel van de raadswerkgroep. Zeker zo belangrijk is het dat de raadsleden die meegedaan hebben (vaak enthousiaster en meer begaan dan ik verwacht had) nu goed op de hoogte zijn van de problematiek. De meeste hebben nu ervaren dat de Polen en andere arbeidsmigranten niet alleen de veroorzakers zijn van een heleboel woonoverlast, maar zelf ook slachtoffer zijn van huisjesmelkers en malafide uitzendbureaus.

Over de conclusie en aanbevelingen: die kunnen we zonder mee onderschrijven.
Echter, omdat het een soort van compromis is geworden tussen de verschillende raadsleden van alle politieke stromingen, zijn er een aantal aspecten in de aanbevelingen die volgens ons onvoldoende aandacht hebben gekregen of te zwak zijn geformuleerd.

Het aspect van de slechte arbeidsomstandigheden van de arbeidsmigranten is nagenoeg buiten beschouwing gebleven omdat het niet op het terrein van de gemeente zou liggen. Volgens ons zou de gemeente Eindhoven (samen met Rotterdam, Den Haag en Amsterdam) er bij de minister en de EU op aan moeten dringen dat nu eindelijk de malafide en soms criminele uitzendbureaus aangepakt worden. Zij zitten (samen met huisjesmelkers) achter de uitbuiting die we tegengekomen zijn onder met name de Poolse en Bulgaarse arbeidsmigranten, achter de gedwongen koppeling van werk aan huisvesting, exorbitante boeten-systemen, etc.

Hier ligt een belangrijke oorzaak van het probleem dat neo-liberale politici in Den Haag en Brussel proberen te ontkennen. Tegenover de "vrije arbeidsmarkt" die gepredikt  wordt, hoort op z'n minst  meer regulering van de uitzendmarkt en bestrijding van criminaliteit (vaak met drugshandel gelieerd , zo hebben we in Eindhoven gezien).

De SP vind dat huisjesmelkerij inclusief de criminaliteit die er vaak omheen hangt steviger aangepakt moet worden.

Met de huidige regels wordt het huisjesmelkers soms lastig maar niet onmogelijk gemaakt om hun praktijken uit te voeren. In navolging van de andere grote steden zou ook Eindhoven moet zorgen dat huisjesmelkers de stad uit worden verdreven in plaats van telkens opnieuw een loopje met de gemeente te kunnen nemen. Te gemakkelijk kunnen ze opnieuw vergunningen aanvragen of ergens anders opnieuw met kamerverhuur beginnen. Malafide en notoire huisjesmelkers zouden op een zwarte lijst moeten komen en een verhuurverbod opgelegd moeten krijgen. Of in het uiterste geval zou hun pand moeten worden onteigend. Met een amendement gaan we proberen het initiatiefvoorstel te verbeteren.

Wat de huizen betreft waarvoor een vergunning voor verhuur wordt aangevraagd: we vinden dat er meer en minimale eisen gesteld moeten worden aan de geluidisolatie tussen de kamers (soms zijn het kartonnen wandjes) en met de buren. Maar ook aan het aantal m2 vloeroppervlak per bewoner die nu soms met z'n vieren op een kamertje gestopt worden. Wethouder Fiers heeft al toegezegd daarvoor de regels te verbeteren door ze samen te voegen met het Bouwbesluit.

De verwachting is dat het Initiatiefvoorstel van de raadswerkgroep aan genomen wordt, wat de SP betreft: inclusief ons amendement om de verhuurvergunning van notoire huisjesmelkers in te kunnen trekken en ze op een zwarte lijst te zetten.

Het voorstel vindt u hier (pdf-file).

Jan van Erp
SP raadslid en lid van de raadswerkgroep

U bent hier