h

Woonbedrijf bederft woonplezier

23 maart 2011

Woonbedrijf bederft woonplezier

Al een paar maanden helpt de SP-hulpdienst de bewoners van zeven flatcomplexen in de Sterrenbuurt in Woensel. De berekening van de stookkosten is vorig jaar bij veel bewoners goed fout gegaan. Voor alle bewoners, hebben we maandag een bijeenkomst georganiseerd, waarbij we geholpen hebben met het opstellen van een bezwaarschrift.

De bewoners betalen elke maand de stookkosten meteen bij de huur aan Woonbedrijf, de verhuurder van de flats. Bij de eindafrekening, in juli 2010, moesten ze ineens een veel hogere prijs per m3 voor het gas betalen dan in voorgaande jaren. Bovendien worden de stookkosten op een andere, onduidelijke manier over de woningen verdeeld. Voor een enkeling gunstig, maar voor de meeste huurders pakt het zeer ongunstig uit. Al met al een hele vervelende situatie die de bewoners onverwachts op hele hoge kosten joeg.

Een goede opkomst
Een goede opkomst

Een kleine 20 bewoners hadden de moeite genomen om maandagavond naar buurthuis "de Boemerang" te komen. Voordat we de bezwaarschriften gingen invullen, hebben we geproefd aan hun emoties. Al heel gauw bleek dat iedereen er goed vol van zat. Dat is ook niet verwonderlijk als je hoort dat sommige bewoners ineens 2 keer zoveel moeten gaan betalen voor stookkosten. Iemand vertelde dat hij nu meer dan € 200 moet betalen, terwijl zijn buurman maar € 65 hoeft te betalen. Daar komen dan ook nog de kosten van het gas voor de geiser en gasfornuis, de elektriciteit en water bij. En dit alles voor een middelgrote flat. Het is echt niet te geloven.

Hulpdienst medewerker Paul Kivits geeft uitleg
Hulpdienst medewerker Paul Kivits geeft uitleg

Veel bewoners gaven aan dat ze het helemaal beu zijn om door Woonbedrijf aan het lijntje te worden gehouden. Ze willen er echt werk van maken. Ze zijn het helemaal zat om zoveel geld aan Woonbedrijf te moeten overmaken, terwijl ze jaren veel minder stookkosten hadden. Om te helpen hebben we ter plekke besloten om eind april weer een bijeenkomst te organiseren. Dan gaan we de bewoners die dit willen, helpen om een volgende stap te nemen.

SP-Raadslid Jan van Erp helpt met het bezwaarschrift
SP-Raadslid Jan van Erp helpt met het bezwaarschrift

Jammer dat Woonbedrijf niet gewoon inziet dat de hoge stookkosten opnieuw berekend moeten worden, zodat de bewoners van de flats in de Sterrenbuurt geen slapeloze nachten meer hebben. Maar het is nog geen eind april. Laten we hopen dat ze misschien inzien dat ze fout bezig zijn.

Op de site van Woonbedrijf lees ik dat het bedrijf haar huurders een thuis in een buurt willen geven waar het plezierig wonen en prettig leven is. Maar als ze dan onredelijk veel geld vragen aan bewoners voor stookkosten dan wordt dit wel heel moeilijk.

Anke van Hest
Afdelingsvoorzitter SP Eindhoven

U bent hier