h

Kamers en appartementen in de Bennekel

31 december 2009

Kamers en appartementen in de Bennekel

Na noodkreten uit de buurt over de explosieve groei van het aantal panden met kamerverhuur en appartementensplitsing in vijf straten in De Bennekel heeft de SP daar buurtonderzoek gedaan. Het gaat om voormalige huurwoningen van de SWS en Trudo, die een jaar of twintig geleden verkocht zijn. Dit om het eigen woningbezit te bevorderen.

Dat wordt nu bevorderd, alleen niet voor wie het ooit bedoeld was. Vrijkomende panden worden op grote schaal verkocht aan huisjesmelkers, die er vervolgens voor grof geld heel veel Polen, Roemenen en vele andere nationaliteiten in stoppen. Het is een slag volk waar af en toe een wolk van criminele maniertjes om heen hangt, en het valt moeilijk te begrijpen wie er in deze tijden anders op grote schaal huizen kan kopen.

Er zijn overigens ook goede en redelijke huisbazen, maar de kwaaie bepalen het beeld en het klachtenpatroon, dat logisch volgt uit veel jongemannen, opeen gepakt in een te klein huis, en met niks te doen na het werk.

In het buurtonderzoek heeft de SP benadrukt niet tegen de huurders te zijn. De SP vindt dat iedere arbeider recht heeft op goede en betaalbare huisvesting. Dat vindt de buurt trouwens ook, want het zijn geen racisten daar. De SP heeft iets tegen dit soort huisbazen en meent, dat de huisvesting van de lagere inkomens bij de woningbouwverenigingen thuishoort. Binnenkort spreekt de SP een directeur van een dergelijke instelling, en dan zullen we het er over hebben.

De SP heeft, zo goed en zo kwaad mogelijk, geprobeerd met de vele nationaliteiten in de gesplitste panden te spreken. Het buurtpamflet is daartoe in het Duits en later zelfs in het Pools vertaald. Als er draagvlak voor is, wil de SP ook best wel iets samen met deze doelgroep organiseren.

De SP wil in deze buurt een verbod op verdere opsplitsing in kamers en appartementen, beƫindiging van illegale verhuur, een fatsoenlijk beheer, kamer- en appartementsprijzen conform het Puntenstelsel Huurprijswaardering, en een gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid voor de doelgroep. De grote meerderheid van de buurt is het daarmee eens. Voor de volledige tekst zie hier (pdf-file).

Ook denken velen met heimwee aan het 10% - beleid terug. De SP ook.

De SP blijkt hier op een probleem gestoten te zijn dat stadsbreed leeft. Al tijdens de looptijd van het onderzoek kwam er een brief uit de Kerkakkerstraat in Strijp met een vergelijkbaar verhaal. Ook daar aanwijzingen (nog iets specifieker zelfs) voor drugsgeld, dat witgewassen wordt in vastgoedoperaties rond kamers en appartementen.

Ook John Graat van het Eindhovens Dagblad bleek er al een tijd mee bezig. Op 30 december stond er een stuk in de krant, dat de bevindingen van de SP deels overlapt en deels uitbreidt naar andere stadsdelen.

Wordt vervolgd.

Bernard Gerard
SP raadslid

U bent hier