h

De begrotingsbehandeling

8 november 2009

De begrotingsbehandeling

‘Vandaag bespreken we de laatste begroting voor deze raad en dit college. Het geheel is een pittige opgave waarbij keuzes zijn gemaakt, keuzes die ook in de nabije toekomst, de volgende periode gemaakt moeten worden. Voor dit moment is een compliment op zijn plaats, met voorzichtigheid en realiteitsgevoel daarbij inbegrepen, dat wel.’

Zo begon ik mijn bijdrage in de raadsvergadering van 3 november. De raad besprak het begrotingvoorstel en stelde dat vervolgens ook vast.

Wij zijn in grote lijnen tevreden met de uitkomsten van deze behandeling. De financiën zijn op orde voor zover dat kan. Eindhoven kan de vergelijking met andere steden prima doorstaan.
Wij zijn realistisch en snappen dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Deze raadsperiode is er verstandig met geld omgegaan, het is besteed aan zaken die goed zijn voor de stad. We snappen ook dat de huidige tijd om keuzes vraagt. Niet alles wat we willen is mogelijk.

Voor ons is het belangrijk dat de zorg voor de zwakkeren goed geregeld is en blijft. De landelijke overheid maakt het ons niet makkelijk. De daar afgekondigde bezuinigingen, met name rond de AWBZ, komen hard aan. We zijn daarom blij dat de inkomensondersteunende maatregelen op het huidige niveau gehandhaafd kunnen blijven.

De zaken die deze periode goed geregeld zijn rond werkgelegenheid, re-integratietrajecten en stageplaatsen, staan onder druk in de huidige recessie. Daarom blijven alertheid en actieve inspanningen hard nodig. Daartoe zijn goede aanzetten gedaan, onder andere met het aanvalsplan kredietcrisis.

De SP gaat niet somberen: met gezond verstand en het lef om te kiezen voor wat echt belangrijk is, komt Eindhoven uit de huidige dip.

Ik noem hierna enkele punten uit de bespreking:

  • De Sportraad wordt geprofessionaliseerd, daar zijn wij voor. De taak van verenigingsondersteuner wil de raad zo optimaal en professioneel mogelijk uitvoeren. Het prijskaartje vinden wij wat hoog. Ons amendement om dat stevig te verminderen haalde het echter niet.
  • Wij steunden een amendement waarmee een overhaaste sluiting van sporthal Haagdijk werd voorkomen. Met alle waardering voor de aandacht die er in onze stad is voor de breedtesport, hier werd bijna een fout gemaakt. Een sporthal, zo centraal gelegen, die moeten we optimaal benutten, die mag niet verloren gaan voor de jonge sporters in de wijken rondom. Er moet eerst een gelijkwaardig alternatief gevonden worden, dit is te kort door de bocht.
  • De taakstellende bezuiniging op de inhuur van derden, dit wil zeggen ‘personeel van buiten’ voor kortere of langere tijd binnen het gemeentelijke apparaat laten werken, vonden wij een goed plan. Wethouder Don wilde de bezuiniging wat gefaseerd, niet in een keer € 600.000 per jaar, maar opbouwen vanuit € 400.000. Dit plan gaat uitgewerkt worden.
  • De bezuiniging op seniorenwerk en opbouwwerk baart ons zorgen. Deze functies zijn in ieder geval veilig gesteld. Bovendien komt er geld van de landelijke overheid ter compensatie van de grote bezuiniging binnen de AWBZ. Kritisch volgen van de ontwikkelingen blijft nodig.
  • De bezuiniging op de stedenbanden is van de baan tot na de discussie die daarover op de planning staat.
  • Onze motie over de VTA’s, waarin we vroegen naar de uitwerking van enkele mogelijke toekomstscenario’s, was overbodig nadat wethouder Van Merrienboer toezegde dat hij met een voorstel komt waarin verschillende keuzemogelijkheden zitten.
  • Ten slotte dienden we een motie in over de vergoeding voor niet-raadsleden in commissies. Daarover leest u hier meer.

Ans Heesterbeek
Fractievoorzitter SP Eindhoven

U bent hier