h

Geen Korting Vergoeding Niet-Raadleden In Raadscommissies

8 november 2009

Geen Korting Vergoeding Niet-Raadleden In Raadscommissies

De Eindhovense gemeenteraad wil wel bezuinigingen op het gemeentelijke apparaat maar voelt er niets voor om in eigen vlees te snijden. Dat bleek in de raadsvergadering van 4 november toen de SP voorstelde om te bezuinigen op aanwezigheidsvergoeding van de niet-raadsleden in de raadcommissies.

Een dergelijk commissielid ontvangt zo’n 100 euro per bezochte commissievergadering. In totaal kosten de vergoedingen ongeveer 60.000 euro op jaarbasis.

Jan Vleeshouwers van de Eindhovense Stadspartij noemde het voorstel "bijna lachwekkend". De SP zou zich blijkbaar niet realiseren dat zo’n voorstel "leidt tot een democratische structuur waaraan alleen de rijken nog kunnen deelnemen". Omgerekend naar uurloon zou de vergoeding nu al lager zijn dan het minimumloon, namelijk ongeveer 5 euro per uur.

Fractievoorzitter Ans Heesterbeek wilde het allemaal best nog wel eens uitleggen: "Vanuit de SP, is het een idealistisch en idealogisch voorstel. We denken dat mensen dingen kunnen doen en iets kunnen betekenen voor de samenleving zonder er geld voor te krijgen. In deze stad zijn er een heleboel mensen die vrijwilligerswerk doen." SP-commissieleden staan het volledige bedrag aan de partij af.

Volgens Vleeshouwers is "het werk dat wij in de raad doen belangrijk en belangrijk werk wordt gewoon betaald in deze samenleving." De politicus wist echter niet hoe snel hij van het spreekgestoelte moest weglopen toen Ans Heesterbeek hem vroeg "of het vrijwilligerswerk dan niet belangrijk is." "U zult het antwoord schuldig moeten blijven", constateerde burgemeester Van Gijzel droogjes.

De VVD ziet de vergoeding als een eigen verantwoordelijkheid van de fractie. Fractievoorzitter List: "Het gaat over de kwaliteit. Een groot aantal commissieleden steken er kwalitatief hun tijd in en dat kan dan ook beloond worden." In de ogen van de VVD leveren vrijwilligers blijkbaar geen kwaliteit. Gelukkig zien de vrijwilligers in Eindhoven dit anders. Alleen gesteund door de SP werd het voorstel uiteindelijk toch verworpen.

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

U bent hier