h

Verlaging vervoerskosten Ergonmedewerkers

3 september 2009

Verlaging vervoerskosten Ergonmedewerkers

In juni 2009 benaderden Ergonmedewerkers de SP (via Tweede Kamerlid Paul Lempens, die over de Sociale Werkvoorziening gaat), over een voor sommigen rigoureuze korting in de reiskostenvergoeding van Ergonpersoneel.

De SP (bij monde van raadslid Bernard Gerard) heeft daarop vragen gesteld aan het Eindhovens College van B&W en (soms via andere SP-afdelingen) aan de andere Colleges van B&W van bij de Ergon aangesloten gemeenten. Voor de tekst van deze vragen zie hier (pdf bestand) de brief aan het college.

De kern van het probleem is dat in de CAO op de WSW een reiskostenvergoeding afgesproken is. Deze heeft het karakter van een CAO-toevoeging van algemene aard, waarvan de hoogte gelijkgesteld is aan de kosten van een busabonnement.

Doordat de Provincie, en daarna het SRE, de kosten van busabonnementen drastisch verlaagden (op zich een uitstekende maatregel), vond de directie van de Ergon dat dan ook de vergoeding omlaag moest. Dat kon drastisch schelen: in één geval bijv. ging de vergoeding van 72 naar 2 Euro per maand (het abonnement kost meer, maar de werknemers betalen, als ze boven het minimum zitten, €25 Euro eigen bijdrage).

Bernard Gerard wees er in zijn vragen op, dat de gelijkstelling van de vergoeding aan de kosten van een busabonnement slechts toevallig was. De kosten van een treinabonnement immers zijn niet verlaagd (voor werknemers uit Geldrop en Heeze een logische manier van reizen). Bovendien komen veel mensen met de auto of de fiets.

Bernard Gerard vroeg het College om er bij het bestuur van de Ergon op aan te dringen de korting voor de lopende CAO grotendeels of geheel ongedaan te maken (in de nieuwe CAO komen andere afspraken over deze vergoeding).

Het Eindhovense College heeft nu toegezegd het standpunt van de SP in te zullen brengen in het bestuur van de Ergon. Daarmee is nog niet gegarandeerd dat de andere gemeenten in dat bestuur het standpunt over zullen nemen (de Eindhovense SP kent deze standpunten niet), maar enig optimisme lijkt op zijn plaats. De SP staat de werknemers van de Ergon graag te woord over dit onderwerp.

Bernard Gerard
SP raadslid

Verlaging vervoerskostenvergoeding Ergonpersoneel

U bent hier