h

Openheid in de SP

13 oktober 2017

Openheid in de SP

In de afgelopen weken zijn er een aantal stukken in de krant verschenen over de sfeer in de partij. Te beginnen met het boek van Sharon Gesthuizen. Ook Tjitske Siderius kwam naar buiten met haar onvrede. Dan een publicatie van een partijlid uit Hoorn, die er stevig van baalde dat Hoorn niet mee mocht doen met de gemeenteraadsverkiezingen. En zaterdag een artikel in het Eindhovens Dagblad over Geldrop Mierlo waar Miranda Verdouw, die namens de SP wethouder is geworden, uit onvrede voor zichzelf met een partij start.

Laat ik er open over zijn: Iedere SP-er die ontevreden is over de partij heeft een aantal goede redenen. Onze SP is niet perfect. Politiek is mensenwerk. Het is jammer dat het niet gelukt is om er samen uit te komen. In alle vier de situaties gaat  om mensen die nog steeds achter het Socialistische gedachtengoed van de SP staan. Ik vind het raar dat mensen hun onvrede achteraf in de pers ventileren in plaats van  te knokken voor een betere SP. Knokken doe je door kritiek daar neer te leggen waar die hoort te liggen en net zo lang vol te houden tot er geluisterd wordt. Soms krijg je gelijk, soms krijg je nieuwe informatie waardoor je anders tegen de zaak gaat aankijken.

Van Sharon en Tjitkse valt het me tegen dat ze nu de pers zoeken, want de verandering die zij in gang wilden zetten met een aantal partijgenoten is er namelijk gekomen. Voor het congres van januari 2018 hebben alle leden een stem als het gaat over de keuze van de nieuwe partijvoorzitter. In de partijraad wordt tegenwoordig een goed debat gevoerd over de landelijke koers, waarbij ook mensen met een afwijkende mening de kans krijgen om hun standpunt toe te lichten. Dat geldt ook voor de nieuwe tweede kamer fractie.

De krant geeft vaak alleen de smeuiige nieuwtjes, bijvoorbeeld over Hoorn en Geldrop-Mierlo. De Volkskrant vertaalt de teleurstelling van de SP fractievoorzitter uit Hoorn, dat een afdeling niet met de verkiezingen mee mag doen als er geen actie gevoerd wordt. Wat snel over het hoofd gezien wordt is dat na een periode in de raad, zowel in Hoorn als in Geldrop-Mierlo er (bijna) geen vrijwilligers over zijn om een afdeling te draaien.  Als alle vrijwilligers van een afdeling in de raad zitten en geen tijd kunnen maken om nieuwe leden te bezoeken, actie te voeren, ledenavonden te organiseren een afdelingskrant te maken enzovoort;  Hoe blijf je dan contact houden met de mensen die in de stad wonen?  Het ED vertaalt de teleurstelling van mevrouw Verdouw, SP wethouder in Geldrop Mierlo dat ze niet voldoende steun voelde van de landelijke partij.  Als collega afdelingsvoorzitter heb ik zelf meegemaakt dat de landelijke partijsecretaris Hans van Heijningen altijd direct komt als er iets speelt om de afdeling te helpen, ook in Geldrop-Mierlo. Ron Meijer belt of komt langs als je het vraagt. Ook de regionale scholingsmedewerker en onze regio vertegenwoordiger staan klaar om te helpen. Ze geven niet altijd het advies wat je graag wilt horen als afdelingsvoorzitter. Bij de SP heb je dan de ruimte om je eigen afweging te maken, natuurlijk in goed overleg met je achterban.

Als SP Eindhoven werken we al een paar jaar aan een open cultuur. In het bestuur, tijdens de kerngroep of de algemene ledenvergadering wordt soms forse kritiek geleverd. Die wordt ter harte genomen.  Onze SP afdeling staat open voor nieuwe ideeën en eigenwijze initiatieven: Daar wordt Eindhoven alleen maar mooier van. Alle leden krijgen de kans om invloed uit te oefenen. Dat kan op heel veel manieren. Bijvoorbeeld: Door mee te praten over het verkiezingsprogramma of met een raadslid mee te denken in de kerngroep, lid te worden van een werkgroep of gewoon eens met een raadslid of wethouder te praten. Kortom als SP-lid ben je altijd welkom om mee te denken en te doen.  Samen gaan we voor een betere wereld.

Caro Goudriaan, afdelingsvoorzitter.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier