h

Samen bereik je meer

8 september 2017

Samen bereik je meer

Bij de SP weten we dat al lang, maar het is weer eens bewezen: samen met anderen bereik je meer dan in je eentje. Dat werd onlangs weer eens duidelijk in Eindhoven bij het bestrijden van overlast door treinverkeer.

Sommige bewoners langs het spoor in Tongelre hebben erg veel last van voorbijdenderende goederentreinen. De laatste jaren is het goederenvervoer enorm toegenomen en worden bewoners dag en nacht opgeschrikt door treinlawaai. Volgens de landelijke regelgeving kon er wel een geluidsscherm worden geplaatst maar voor bewoners aan de Hofstraat tegenover het Wasven is dat geen optie. Dan verdwijnt het wijdse uitzicht over een prachtig natuurgebied. Daarom sloegen de bewoners de handen ineen en voerden ze actie om gevelisolatie aan hun woningen te krijgen. Dat was niet gemakkelijk maar uiteindelijk is het gelukt: komend voorjaar worden de woningen geisoleerd. Dit mooie resultaat is vooral te danken aan het samenspel tussen bewoners, ProRail en gemeente. Zo ben ik samen met bewoners naar het ministerie en de Tweede Kamer in Den Haag geweest om te pleiten voor gevelisolatie. 

Er is ook nog iets anders aan de hand op het spoor. De laatste jaren rijden er goederentreinen met gevaarlijke stoffen over het spoor door de Brabantse dorpen en steden terwijl die treinen eigenlijk over de Betuweroute zouden moeten rijden. Die is immers bedoeld voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Maar nu en de komende jaren wordt er regelmatig gewerkt aan het spoor op het Duitse deel van de Betuweroute en tijdens die werkzaamheden is het spoor gestremd. Bovendien kiezen vervoerders soms voor de Brabantroute omdat deze sneller of voordeliger is dan de Betuweroute.

Samen met andere gemeenten en provincies heb ik namens Eindhoven bij het ministerie van Infrastructuur en Milieue (IM) stevig aangedrongen op maatregelen en die zijn nu gelukkig aangekondigd. Staatssecretaris Dijksma heeft bekend gemaakt dat als de vervoerders niet uit zichzelf meer over de Betuweroute gaan rijden zij ze er toe zal dwingen dmv een zogeheten "routeringsbesluit". Ook dit is het resultaat van samenwerken en niet opgeven. Ik ben blij dat we met gezamenlijke inspanningen dit hebben bereikt.

Op het filmpje van Studio 040 wordt hierover meer verteld: http://www.studio040.nl/nieuws/42957-giftreinen-gedwongen-niet-door-brabantse-steden-te-rijden.html

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier