h

Onze kinderen, onze toekomst

11 juni 2017

Onze kinderen, onze toekomst

Sinds 2015 is het een taak van gemeenten om jeugdzorg te regelen. Ik voel dit als wethouder jeugd als een grote verantwoordelijkheid. Het betekent dat er passende zorg moet zijn voor kinderen of jeugdigen die dat nodig hebben. Soms gaat het om hele ernstige situaties waar bijvoorbeeld sprake is van mishandeling of ernstige pyschische klachten die in enkele gevallen zelfs tot levensgevaar kunnen leiden. Het belang van goede, specialistische, zorg in dit soort situaties begrijpt iedereen. Maar wat we ondertussen niet moeten vergeten is dat het ook belangrijk is dat er voor ouders en andere opvoeders op een gemakkelijke manier advies en informatie te krijgen is over het opvoeden van kinderen in het dagelijkse leven. 

Een goede kindertijd waarin kinderen veiligheid en liefde ervaren en ook leren dat er grenzen en gevaren zijn is heel belangrijk. Ervaringen in de kindertijd hebben vaak levenslang effect. Daarom vind ik het belangrijk dat kinderen leren hoe je goed voor jezelf maar ook voor anderen en voor de wereld om je heen kunt zorgen. Wanneer kinderen spelenderwijs leren om goed met andere mensen om te gaan dan hebben ze daar niet alleen zelf profijt van maar heeft dat ook een positief effect op onze samenleving. 

Dit is misschien makkelijk gezegd maar in de praktijk valt het opvoeden van kinderen niet altijd mee. Iedere ouder zit wel eens met vragen of zelfs met de handen in het haar. Belangrijk vind ik dat goede raad op op een makkelijke manier te verkrijgen moet zijn. Daarom hebben we in Eindhoven extra geld vrijgemaakt voor opvoedondersteuning. Hiermee willen we ontmoetingen bevorderen tussen ouders en opvoeders onderling want je kunt veel van elkaar leren. Maar ook zorgen we voor professionele hulp en advies (bijvoorbeeld trainingen "positief opvoeden"). Dit alles zoveel mogelijk op plekken waar mensen toch al komen: op SPIL-centra (school, kinderopvang, jeugdgezondheidszorg enz.) of elders in de eigen buurt. 

Hierbij werken we als gemeente samen met verschillende organisaties. Vanzelfsprekend speelt WIJ Eindhoven een hele belangrijke rol maar daarnaast ook vele andere. In bijgaand interview dat zaterdag 10 juni in het Eindhovens Dagblad is verschenen kun je lezen over de bijdrage van de GGD en Stichting Omnia. 

Zie ook: http://www.ed.nl/eindhoven/gemeente-eindhoven-trekt-extra-geld-uit-voor-...

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier