h

Opvoeden gaat niet altijd vanzelf

12 november 2016

Opvoeden gaat niet altijd vanzelf

Foto: Foto: Gemeente Eindhoven / Gemeente Eindhoven

Gelukkig gaat het met de meeste kinderen in Eindhoven goed. Ze groeien op bij ouders/verzorgers die van ze houden en ze stimuleren om hun talenten te ontwikkelen. Maar in ieder gezin is er wel eens iets aan de hand. Opvoeden is niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend.

Vaak gaat het om alledaagse dingen zoals (niet willen) eten of slapen. Soms zitten ouders met hun handen in het haar vanwege "pittige pubers" of vragen ze zich af hoe ze hun kinderen kunnen beschermen tegen de gevaren van alcohol en drugs. Of ze maken zich zorgen omdat het kind niet graag naar school gaat. Er zijn honderden vragen waar vaders en moeders mee kunnen zitten.

Voor een beroep moet je jarenlang leren maar een school voor het verzorgen en opvoeden van kinderen is er niet. Daarom vind ik het belangrijk dat ouders op een makkelijke manier antwoord op hun opvoedvragen kunnen krijgen. Of een steuntje in de rug wanneer het alleen even niet meer lukt.

Daarom heb ik vorige maand actief meegedaan aan de "week van de opvoeding". Ik bezocht een tweetal activiteiten van Stichting Omnia Zuid-Oost Brabant.

Een avond voor ouders over social media in jongerencentrum Dynamo (georganiseerd samen met Halt en de GGD). En een picknick in speeltuin De Splinter om ouders en verzorgers te bedanken voor de zorg voor hun kinderen. (Groot)ouders en kinderen mochten gratis de speeltuin binnen en kregen iets lekkers.

Ouders hadden de gelegenheid om zaken rond hun kinderen en opvoeden met elkaar te bespreken. Want praten met anderen in dezelfde situatie brengt je vaak op nieuwe ideeën. 

De komende tijd wil ik in Eindhoven de mogelijkheden voor hulp bij het opvoeden verder verbeteren en uitbreiden. Zodat ouders een goed antwoord op hun vragen krijgen en kinderen de beste kansen om gezond en fijn op te groeien. 

PS: Voor vragen over opvoeden kun je in Eindhoven terecht bij de stichting WIJEindhoven en digitaal is er goede en betrouwbare informatie te vinden op de website van de Stichting Opvoeden.nl

Foto: SP

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier