h

Zomerschool

4 september 2016

Zomerschool

Jakob Wedemeijer en Jannie Visscher zijn wethouders voor de SP in Eindhoven. In deze rubriek vertellen zij over wat hun werk inhoudt. Dit keer bracht Jannie een bezoek aan de "zomerschool". 

 

NAAR SCHOOL IN DE VAKANTIE

 

Sommige kinderen in Eindhoven gaan in de vakantie naar school. Niet naar een gewone school, maar naar de "zomerschool". Vorig jaar was het nog een klein "schooltje" gehuisvest in de Ontdekfabriek op Strijp-S. Maar dit jaar hadden we zomerscholen in de hele stad, op vijf SPILcentra (dat zijn locaties voor oa kinderopvang en basisonderwijs) en in het asielzoekerscentrum "de Orangerie". 

 

WAT IS DE ZOMERSCHOOL?

Voor sommige kinderen duurt de zomervakantie erg lang. Bijvoorbeeld wanneer ze niet op vakantie gaan en de hele tijd thuis blijven. De zomerschool biedt op zes vakantiedagen een heel mooi programma. Op de zomerschool wordt voorgelezen en vervolgens gaan kinderen zelf met de verhalen aan de slag door te tekenen, bouwen en ontwerpen. Op de laatste dag zijn alle ouders uitgenodigd in de Ontdekfabriek om de tentoonstelling van alle uitvindingen te bekijken. Het programma wordt afgewisseld met veel speeltijd, zowel binnen als buiten. Behalve een leuke vakantiebestemming is de zomerschool ook leerzaam. Het programma is zo ingericht dat spelenderwijs wordt gewerkt aan het verbeteren van taalvaardigheid van de deelnemers. 

 

MOOI OM TE ZIEN

Vorige week bracht ik een bezoekje aan de zomerschool bij de Orangerie en in de Ontdekfabriek. Ik werd geraakt door de blijde gezichten van kinderen in de Orangerie die heel geconcentreerd bezig waren maskers te maken die pasten bij het verhaal dat verteld was. Veel van deze kinderen hebben in hun jonge leven al heel veel meegemaakt en dan is zo'n activiteit heel welkom. Heel mooi om te zien vond ik hoe kinderen elkaar hielpen: wanneer een kind iets niet goed begreep omdat het de Nederlandse taal nog niet goed machtig was schoten andere kinderen te hulp. 

In de Ontdekfabriek was een groep kinderen bezig met een eigen film. Andere kinderen waren buiten in de speeltuin bezig met het thema "water". Dat was dolle pret want het was een tropisch warme zomerdag. 

 

ROL VAN DE GEMEENTE

Als wethouder Jeugd heb ik vorig jaar besloten om geld te steken in de zomerschool. Het is toen heel klein begonnen. Dit jaar deden bijna 300 Eindhovense kinderen mee. Ik vind het belangrijk om kinderen op deze manier een plezierige en leerzame vakantietijd te bieden. De zomerschool wordt georganiseerd door Kinderopvangorganisatie "Korein Groep" en "De Ontdekfabriek". Omdat ik graag met eigen ogen zie hoe ons beleid in de praktijk uitpakt bracht ik een bezoek. De zomerschool komt er wat mij betreft volgende jaren weer!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier