h

Wethouders Maatschappij en Cultuur: Wel horen, niet luisteren

27 juni 2011

Wethouders Maatschappij en Cultuur: Wel horen, niet luisteren

De wethouders met Maatschappij en Cultuur in hun portefeuille, Mary-Ann Schreurs (D66), Lenie Scholten (GroenLinks) en Joost Helms (VVD) vergaderden op dinsdag 21 juni met de commissie over de "Kadernota" en het "Meerjaren InvesteringsPlan".

Deze staat nu ruim een half jaar op de agenda en ondanks hoorzittingen met burgers (18 januari) en veelvuldig overleg in de commissie is er nauwelijks iets aan de plannen verandert. Twee dappere insprekers lieten nog van zich horen. De rest van de geluiden is verstomd. Er wordt toch niet geluisterd.

De raadsleden van de oppositiepartijen die in de commissie vertegenwoordigd zijn, lieten wel degelijk van zich horen. Bianca van Kaathoven gaf namens de SP aan waar het aan schort in deze plannen: Er wordt een jaarlijks een potje uitgetrokken van drie miljoen in totaal voor Innovatie en Design, zonder dat er een goed plan onder ligt.

De bezuinigingen op de bibliotheek zijn draconisch. Ondanks de protesten uit de stad en de raad heeft de wethouder niets gedaan met aangereikte ideeën om de plannen bij te stellen of een alternatieve oplossing te vinden voor de bieb. De IJsbaan moet blijven, dat vinden overigens de meeste andere partijen ook. Wethouder Helms praat over goede bedoelingen, maar heeft geen constructieve oplossing. In de commissie zijn opnieuw ideeën aangedragen.

Ook de bezuinigingen in de kunst zijn ondoordacht. Het Centrum voor de Kunsten (CKE) - waar heel veel Eindhovenaren gebruik van maken- moet bloeden, terwijl het Van Abbemuseum - wat voor de gewone Eindhovenaar zelden in beeld komt- nauwelijks iets hoeft bij te dragen.

Er wordt gesproken over een constructieve houding van de Lumens groep die leidt tot goede bezuinigingen, maar er kon niet worden verteld wat dit nu precies voor effect gaat hebben op het welzijnswerk in Eindhoven. Geen beleid achter het sluiten van de VTA’s, maar ook geen plan voor alternatieven.

Dan is er nog de kwestie van Plaza Futura, waar 14 miljoen aan uitgegeven wordt, terwijl het pand waar ze momenteel in zitten net verbouwd is en er geen behoefte in de stad is aan nog eens vijf filmzalen erbij. Van de wethouderstafel komt de zwakke reactie dat dit om éénmalig geld gaat. Mooi geroepen maar als je dit op de bank zet, kun je de bieb de komende 20 jaar wel met een half miljoen per jaar ondersteunen. Als je daarbij miljoen voor intensiveringen van cultuur in Eindhoven in de bibliotheek investeert, zodat Eindhoven de slimste blijft en de bibliotheek rendement gaat halen uit samenwerking, is de bibliotheek voor de komende twintig jaar gered.

Bovendien zou Plaza Futura de eerste vier jaar ook nog eens tonnen verlies mogen maken. Van dat geld kun je dan weer een deel van de IJsbaan financieren. Als je dan ook nog de drie miljoen jaarlijks van Innovatie en Design gebruikt, dan hoeven de meeste bezuinigingen niet te leiden tot sluiting van deze belangrijke functies voor de stad.

Aartje van Oostenbrugge
Redactie SP Eindhoven

U bent hier