h

Sport

3 februari 2013

Sport

Ouderen en mensen aan de onderkant van de samenleving krijgen ongegeneerd de schuld van uit de hand lopende zorgkosten. Natuurlijk kennen we inmiddels een heleboel redenen waarom dat niet klopt, maar ik wilde er deze keer nog eentje aan toevoegen.

De opgeklopte schaatsmanie hield iedereen in zijn ijzige greep. Een paar dagen koud weer en de oververhitte media deed iedereen naar de schaatsen grijpen. Ongetraind reden ze, vallend en opstaand, de wakken tegemoet. Er vielen zelfs doden. Dus zocht ik eens op wat de stand van de schade zou zijn. Voor 2013 kon ik die – nog – niet vinden, maar voor 2012 wel. Rond de 30.000 schaatsongelukken en andere schaatsblessures. Daarvan leidde 9% tot ziekenhuisopname. Daar schrok ik een beetje van, vooral omdat het maar over 11 schaatsdagen ging.

Ook even gekeken naar sportblessures in het algemeen. Dat waren er meer dan 3.000.000 per jaar. Daarvan meldden zich 170.000 personen bij de eerste hulp. Kosten: 360 miljoen euro aan medische kosten en 960 miljoen omdat mensen niet kunnen werken. Dat is samen meer dan 1,3 miljard!

Maar ja, sporten is natuurlijk heel gezond en is bij veel overheden een speerpunt. Dat mag wat kosten.

Nu hoorde ik op de radio een onderzoeker die dit een beetje nuanceerde. Niet sport is gezond, maar bewegen. Iemand die de trap neemt in plaats van de lift, vaker te voet en op de fiets gaat, af en toe wandelt en lichamelijk bezig is, heeft voldoende beweging. Sporten kan ook, maar dan wel onder professioneel toezicht en met regelmatige training. Dat laatste niet een uurtje per week, maar minstens 5 dagen per week meerdere uren.

Misschien iets voor de werkgevers? Misschien zijn die 55 plussers toch nog niet zo duur!

Mick van Son

U bent hier