h

Oud en steenrijk

9 november 2013

Oud en steenrijk

In het ED van 6 november jl. stond een artikel met de tendentieuze titel “Oud en steenrijk, maar geen Zwitserlevengevoel”. Dit was een van de vele artikelen over gepensioneerden die de afgelopen tijd in de media verschenen.

De tendens in veel van de artikelen is dat de 65+’ers rijk zijn en steeds rijker worden. In sommige artikelen wordt dat dan weer weerlegd. In beide gevallen wordt de lezer overvoerd met getallen en percentages die het gelijk van de schrijvers moeten aantonen. Een normaal mens kan
die berekeningen nauwelijks volgen of controleren.

Wie heeft er nu gelijk? Eén waarheid ligt in het feit dat de rekenaars uitgaan van gemiddelden. Wonen er in uw straat 40 huishoudens, waarvan er 39 een bijstandsuitkering hebben, maar er één de hoofdprijs van 27 miljoen in de staatsloterij heeft gewonnen, dan ligt het gemiddelde inkomen dat jaar op ca. 687.500,= per huishouden. Klinkt leuk en klopt als een bus, maar toch zal 97,5% van die huishoudens de grootste moeite
hebben om rond te komen. Dat heet de terreur van de gemiddelden.

Een andere waarheid is dat iedere Nederlander recht heeft op een AOW van iets meer dan 700,= euro netto. Zo’n 2,6 miljoen Nederlanders zijn 65+, ofwel 1,8 miljoen huishoudens. Van die huishoudens zijn er ca. 170.000 huishoudens die alleen een AOW of AOW met een klein pensioentje (max. 250 euro) hebben.

Daar staat tegenover dat er zo’n 900.000 huishoudens zijn die AOW ontvangen met daarnaast nog 1000 euro of meer bruto pensioen.

Hieruit blijkt dat dé gepensioneerde niet bestaat. Er zijn namelijk grote verschillen. Verschillen die door de huidige regering alleen nog maar groter dreigen te worden. Veel pensioenen worden niet meer geïndexeerd of zijn in de afgelopen jaren zelfs verlaagd. Door lastenverzwaringen worden gepensioneerden vaak harder getroffen, omdat zij niets meer aan hun situatie kunnen veranderen. Huren worden verhoogd door de huurbelasting, het eigen risico van de ziektekostenverzekering stijgt doorlopend, terwijl op allerlei tegemoetkomingen wordt bezuinigd.

Of, op een andere manier benaderd, de 92.000 miljonairshuishoudens zijn er dit jaar niet op achteruitgegaan (ze bezitten nog steeds 40% van het
Nederlands vermogen), terwijl de koopkracht van de lagere en middeninkomens is gedaald.

De 65+’er die in zijn beurs kijkt en tot de conclusie komt dat er bar weinig over blijft, bestaat dus wel degelijk. De pensionado die er nog eens een overwintering in Spanje tegenaan gooit bestaat ook. Waar we voor moeten waken is dat we het gemiddelde inkomen van de AOW’ers op een hoop gooien, om daar vervolgens beleid op los te laten.

Laat ook in deze zaak de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Mick van Son

U bent hier